Библиография. История на българската медицина

Излезе първи том на официалната “История на българската медицина”, издание на МЗ.
Добро впечатление правят разработките на Таня Чолакова и Християн Грива (“Здравно състояние на населението в България през периода 1900 – 2006), Никола Запрянов “Медицината през епохата на националното възраждане до Освобождението на България”); Стоян Тонев (“Военно-медицинско дело”) и др. Неприятно обаче е отсъствието като автор на доайена и класика на историята на медицината проф. Миладин Апостолов, както и неглижирането на трудовете на видния наш историк-изследовател д-р Константин Страшимиров и други колеги. 

За ранните активисти и радетели на БЛС тягостно чувство предизвиква очеркът за съсловната ни организация, написан от  психиатъра проф. Кирил Миленков, който не е пропуснал на няколко пъти да изтъкне собствената си с нищо незабележима “роля” във възстановяването и дейността на организацията; като стил това е донякъде приемливо за едно публицистично издание, но абсолютно неприемливо – за  официално. Пропусната е изключителната роля на проф. Димитър Радонов, който не само пръв, години преди 1989 г., смело постави публично въпроса за възстановяването на БЛС и, без да се щади, хвърли огромна енергия в тази благородна безкористна цел, но бе несправедливо изтласкан от съсловно-политически парашутисти, които бързо овладяха и опорочиха организацията.

Останалите страници представляват принос в историята на българската медицина.

Д-р Триас Мавроматис

Стълбата

(Масонството – начин на живот)

Гастроентеролог и нефролог в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” – София, д-р Триас Мавроматис е един от възстановителите на БЛС и съавторите на неговия устав. Винаги етичен, високоморален и добронамерен, той има безброй приятели. Малцина от тях обаче знаят, че Триас, както топло го наричат всички те, е посветен в масонството в Международния орден “Човешко право” в Атина; и реактивира смесеното масонство в България. Участник е в създаването и на първата Ложа на ордена в България, където заема всички длъжности. През 2005 г. учредява Великата ложа за мъже и жени на България, като става нейният първи велик майстор.

Немалко наши колеги са членове на Ложата, затова тази книга, първа по рода си у нас, вече предизвика интерес у тях. Нейното звучене е колкото философско, толкова и общочовешко, изпълнено с любов към нас, хората и целия наш свят. Масонството, като философия, мироглед и начин на живот, е събрано в 310-те страници на книгата, която се чете леко и с удоволствие, предизвиква размисли и същевременно дава отговорите им.
Честита книга, Триас!  

  Сп. “Обществено здраве”, кн. 2

Излезе кн. 2 на изданието на НЦООЗ – “Българско списание за обществено здраве” (гл. редактор проф. Любомир Иванов).

И този път то е подредено (в успоредни колонки на български и английски език) и изключително стойностно: статиите “Етика и предоставяне на здравни услуги”, “Нагласи за реформи в здравеопазването”, “Хиподинамията в училищна възраст и рискът от остеопороза”, “Моментна оценка на разпространението и употребата на психоактивни вещества сред учениците” и др. доказват правото на живот на това списание.

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.