In Memoriam

След кратко боледуване нa 81-годишна възраст ни напусна доайенът на варненската педиатрия, многоуважаваният преподавател, колега и приятел, доц. д-р Емил Дянков високо ерудиран преподавател с огромен принос за утвърждаването на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Варна и Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“.

доц. Дянков е първият варненски асистент по педиатрия през 1963 г., ръководи специализираната клиника по педиатрия, Катедрата по педиатрия и медицинска генетика, два мандата е заместник-ректор по учебната дейност в МУ-Варна, основател и директор на Медицински колеж – Добрич.

Дълги години доц. д-р Емил Дянков председателства Варненския клон на Българската педиатрична асоциация и участва в редколегията на списание „Педиатрия“. Бе член на Световната асоциация по детска нефрология и на Специализирания съвет по майчинство и детство. През 2005 г. получи академичното отличие „Почетен знак със синя лента“ на МУ-Варна, а през 2014 г. бе избран за „Лекар на годината във Варна“ от Български лекарски съюз.

Tags: 

Comments are closed.