Д-р Хамза Велиев: Поклон, Тангра

Колегата д-р Хамза Велиев е педиатър в Каварна с близо повонивековен стаж там. За разлика от д-р Иван Аврамов, и във втората си книга той не разказва за професионалния си път, а за редица факти предимно от древната история, към която явно има предпочитания.

Ние също проявяваме интерес към нея, но от тази книга искаме да цитираме забележителното последно писмо на Стив Джобс, който, повален от коварния рак на панкреаса, оставя на човечеството (и има пълно право, след като го е променил) следните вълнуващи строфи:

“В света на бизнеса постигнах връх. В лицето на всички хора моят живот е пример за успех.

Само че, покрай работата, много малко изживявах щастието. В крайна сметка имуществото и богатството бяха единствените насоки в живота ми.

В момента лежа в болнично легло и когато се взирам назад в миналото, чувствам, че популярността и богатството бледнеят пред смъртта и разбирам безсмислието на всичките ми усилия.

(“За какво са всичките ни трудове под слънцето? Суета, всичко е суета”, простенва в библейската “Книга Премудростите на Еклисиаст” някой древен мъдрец, живял преди 3 000 години, вероятно – Соломон, бел. Т. Н.)

В тъмното гледам зелената светлина на апаратите, които поддържат живота ми, чувам техния шум и усещам дъха на приближаващата се смърт.

Сега разбирам, че когато човек е спечелил толкова, колкото му е нужно за нормален живот, е трябвало да се стреми към неща, които не са свързани с богатството, а да се насочи към по-важни: може би приятелства, изкуство или мечтите от младежките си години.

Продължителното гонене на богатство е може би причината, която ме доведе до това жалко състояние.

Господ ни е дал чувства, за да усетим любовта в душите на всеки, а не само илюзията, която ни предоставя богатството.

Богатството и имуществото, които спечелих, не мога да отнеса със себе си…

Онова, което отнасям, са единствено спомените от любовта и обичта.

Действителното богатство, което ви дава сила и осветява пътя ви занапред, са само тези спомени.

Знаете ли кое легло е най-скъпо на света? Болничното.

Може да намерите някой, който да ви кара колата. Може да наемете някой, който да печели пари за вас. Но никога не можете да намерите някой, който да ви носи болестта.

Изгубените материали могат да се намерят. Има само едно нещо, което като го изгубите, не можете да го върнете – Животът.

Оценете обичта на семейството, съпругата и приятелите си.

Грижете се добре за себе си. проявете съчувствие към всички наоколо.”

Вълнуващ завет, даден ни от един велик човек.

Но – следваме ли го?

Tags: ,

Comments are closed.