Библиография: Дож. Иван Ламбев

SELECTA MEDICAMENTORUM – в памет на акад. Чудомир Начев
Много рядко се е случвало научен труд да бъде посветен на наш професор. Но още в предговора известният български фармаколог доц. Иван Ламбев обявява, че монографията му SELECTA MEDICAMENTORUM (първото ѝ издание, от 2005 г., е отдавна изчерпено, затова преди седмица излезе второто) е идея на незабравимия акад. Чудомир Начев, един истински родолюбец и лекар, в чест на 80-годишнината му.

Книгата безспорно е коствала на автора си огромен труд, защото в нея той е описал обобщено състава, действието, страничните ефекти и пр. на над 6 хиляди лекарствени продукти, регистрирани по ЕМА в ИАЛ, както и много фитопрепарати, хранителни и други биологично активни добавки, хомеопатични продукти и медицински изделия.

Заглавията на отделните статии са подредени по азбучен ред и отговарят най-често на международни непатентни наименования.

Справочникът с неговите над 1000 страници научно-практическа информация представлява незаменимо помощно средство не само на ОПЛ, специалисти, стоматолози и фармацевти, но и на фармаколози, микробиолози, мениджъри на ЛЗ и аптеки.

Tags: ,

Comments are closed.