90% от новозавършилите напускат родината!!

Нима това не е тревожно?!

Ще повторим казаното от д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС, пред “Хоризонт”:

90% от новозавършилите лекари напускат страната…

90% – сиреч, почти всички; да не кажем – направо всички млади колеги отиват да лекуват не българи, а чужди хора.

Тук остават “старците”… На доизживяване. Те пък ще си отидат (лекари сме, нека си кажем истината в очите: смъртни сме!) по естествен път. И българите ще ги последват по още по-естествен път…

(Апропо, в репортаж от Изложението “Кариерно развитие” видяхме и чухме абитуриентка да заявява, че още от м. г. си е избрала престижен западен университет и вече е приета в него; същото са сторили и 90% от съученичките ѝ… Бъдете сигурни: никоя от тях няма да се върне в България! Изтича кръвта на нацията ни!!)

Безброй пъти сме повдигали въпроса с медицинските кадри – лекари и сестри. “Държавата трябва да вземе мерки, за да ги привлече да останат тука…”, дълбокомъдрено пожелаха от БЛС.

А съсловната ни организация не е ли част от нея, от нашата държава; не милеят ли за нея, за народа ни?

Само НРД ли е тема на УС на БЛС? И задкулисните договорки кой делегат на Отчетно-изборните Събори за кой кандидат да гласува?

Да, едно време следването беше безплатно, затова пък след дипломирането подлежахме на задължително разпределение за 3 години: където те пратят, там отиваш – безропотно, едва ли не като на ангария. Разделяха се дори семейства, предрешаваха се съдби. Но пак имаше някаква справедливост: учил се без да плащаш нито лев, сега ще си го отработиш. Няма пълно щастие…

Днес в чужбина отлита и колегите, които са се учили по държавна поръчка.

Прочее, какво пречи на УС на БЛС да начертае мерки за задържане на младите колеги в България? Какво им липсва в Родината, та така стремглаво бягат от нея? Не им ли знаем проблемите: ниското заплащане, трудната и платена специализация, липсата на ясна перспектива след придобиването ѝ?

Ще се намери ли сърцат член на УС на БЛС, който да разработи – безкористно, без заплащане! – дори и само схематична концепция за задържане на младите колеги в България?

Tags: , , ,

Comments are closed.