Сифилисът е болест на благородниците

Д-р Тотко Найденов често коментира за нас интересни здравни проблеми. Този път се обърнахме към него във връзка с щокиращото съобщение за бум на сифилиса, и то – сред учениците.

– Д-р Найденов, неведнъж сте вземали отношение по сексуални въпроси; не само в многобройните Ви интервюта, но и в книгите “Напиши ми любовно писмо”, “Джобен гид за любовта и секса, “Здравна азбука”, “222 любовни лекарски истории”, “Болестите и сексът на държавниците”. Тревожи ли Ви това съобщение? Страшна болест ли е сифилисът?

– Тревожи ме – най-вече във връзка с разюзданото сексуално поведение на младежите ни, което се дължи най-вече на “евроатлантическите ценности” – порнографията, който ги насърчава към промискуитет (безразборни полови сношения), и то – без използване на презерватив, което в днешните времена на проклятието на любовта – СПИН, си е направо руска рулетка.
Сифилисът е бил страшна болест в миналото, защото не се е лекувал. Битува мнението, че в Европа са го донесли, заедно с тютюна, колумбовите моряци, които през 1492 г. откриват Америка и там масово се заразяват от индианците. Това не е вярно. Следи от сифилистични гуми са открити още в египетските мумии. А скулптурната глава на Сократ го изобразява с типичния седловиден нос, разрушен от сифилистична гума през третия период.

– Все пак, кои са най-известните сифилистици в Европа?

– Сифилисът е бил болестта на благородниците. Няколко френски крале са боледували от него – Луи XII, наследникът му Франсоa I, Кралят-Слънце Луи XIV, синът му Луи XV, немският и полски крал Август II Силния, Фридрих Вилхелм IV Пруски, жестокият испански крал-фанатик Филип II, руският цар Петър I. Трима разгулни папи умират от него – Александър VI, Юлий II, Лъв X. Да не говорим за хората на изкуството – художниците Бенвенуто Челини, Пол Гоген, ван Гог, Едуард Мане, Тулуз-Лотрек, писателите Оскар Уайлд, Бодлер, Маларме, Ги дьо Мопасан, Хайне, философът Ницше.Кой не знае, че Ленин и Мусолини също са сифилистици, нашият Стефан Стамболов и пр.

Ежегодно по света със сифилис се заразяват 65 млн души, предимно в Африка и Латинска Америка (2 млн от които умират); в Европа са около 40 000.

През 1494 г. френският крал Карл VIII Френски тръгва на завоевателен поход към Неапол с огромна 36-хилядна армия. В обоза пътуват и 800 проститутки, повечето – сифилистички….Само за няколко години епидемията залива цяла Европа и германският император Максимилиан я обявява за “френската болест”. Тя достига и у нас под името “френга”; особено е разпространена в Родопите.

– Лесно ли се поставя диагнозата?

– СПИ (сексуално преносимите инфекции) са на брой 20 и някои от тях би се трябвало да се разпознават и от лаиците. При трипер има гнойно жълто-зелено течение от уретрата и силни болки при уриниране. При сифилиса, който се причинява от бледата спирохета, първичният афект се проявява точно на 21-вия ден след контакта (времето за излюпването на пиленцата – ама пък какво “пиленце”…).

Този първичен афект е много ясен: безболезнена раничка колкото лещено зърно, с цвят на прясно одрано месо, на главичката на пениса, съответно на срамните устни или във влагалищета; ако заразата е станала при хомосексуален контект, естествено, че раничката ще е на ануса, а ако се е предала чрез френска любов – в устата. Лимфните възли наоколо са подути. Това е първият, най-заразителният период. След 3-4 седмици раничката спонтанно изчезва, но месец-два по-късно по цялото тяло се появява обилен обрив от пъпки (някои от които – гнойни) и петна, които се лющят; в люспите и гнойта се съдържа спирохета палида; това е не по-малко заразителният втори период. Обривът също изчезва след около месец. Болестта се лекува успешно и в двата периода. Ако не се лекува, след няколко години се появява третият – сифилистични гуми по цялото тяло – кожа, мозък, сърце, бъбреци, черен дроб. Но той се среща все по-рядко.

Лечението на ранния сифилис е успешно чрез пеницилин. Аз лично, като бях селски лекар в с. Ръжена, Казанлъшко, съм лекувал сифилистик в първия стадий – един циганин, койт, както ми призна, правил секс с проститутка за 2 лв на един товарен вагон на казанлъшката гара. .  Категорично отказа да отиде в Кожно-венерическия диспансер в Стара Загора. Уплаших се да не ми пламне циганското махала (там промискуитетът е “на почит”…);  4 пъти дневно му инжектирах по 1 млн единици пеницилин и го излекувах. Не ми плати и стотинка и изчезна…

– Как младите да се предпазват от сифилис?

– Не само от сифилис – от всички тези сексуално-предавани инфакции, наричани в миналото “венерически болести”, вкл. от смъртоносния СПИН, предпазването е много просто: презерватив. Нашите младежи, уви, нямат никаква здравна и сексуална култура.

Заради тях написах и издадох на собствена сметка “Здравна азбука”, сетрифицирана от МОН през 2009 г. като учебно помагало за здравна и сексуална култура, но монографията така и не стана популярна. Напразно неведнъж увещавах министрите на образованието да я качат на сайта на МОН – безплатно! – на сайта си; за да я четат ученици, учители, родители; бездушно миотговориха ми, че не правели реклама на частни издатели…

Колко пъти съм настоявал в уцилищата задължително да се въведе – както е в Англия, напр. –  обучение по здравни знания и навици, вкл. сексуални. Да не забравяме и друго последствие на неконтролирания и необезопасен секс – нежеланото забременяване; поне 20 000 ученички годишно правят аборти у нас. Ширят се наркотиците, алкохолизмът, тютюнопушенето, както виждате – и венеризмите.

На мода са силиконовите певачки и мутреси, холосексуалистите. Всички християнски ценности се потъпкват с омерзение. Но на кого от държавниците ни му пука?! Явно в пълен ход е осъществяването на зловещия план Ран-Ът.

Специално МОН е зает най-вече с отстраняването на изучаването на средновековната ни история (да не се говори за турското робство, наричано дори “съжителстване”), изхвърлянето от учебниците на “История славяноболгарская”, “Записките по българските въстания”, “Аз съм българче”, ботевите и чинтуловите стихотворения.

За 25 години “преход” успешно се осъществи само разграбването на България и опростачването и целенасоченото унищожаване на нашия народ…

Една интервю на Тодорка Николова, Blitz

Tags: ,

Comments are closed.