Медицински университет – Пловдив посрещна гости от Кралство Белгия

В сътрудничество с почетния консул на България за Източна Фландрия г-н Вили ван Импе и председателя на клуб „Приятели на Белгия“ – България г-жа Мариана Башева, ръководството на МУ – Пловдив посрещна гости от курортния град Бланкенберг. В събитието взеха участие кметът на града г-н Патрик де Клерк, зам.-кметът г-жа Катрин ван Рисел и президентът на ежегодния фестивал на пешеходците в града г-жа Вера де Вагенере. По инициатива на г-н ван Импе  фолклорният танцов ансамбъл от служители на МУ – Пловдив „Медик“ ще гостува на Бланкенберг през 2017 г.

В срещата взеха участие и посланикът на Кралство Белгия в България Н. Пр. г-жа Аник ван Калстер, зам.-кметът на Пловдив по европейска интеграция г-н Стефан Стоянов и кметът на Созопол г-н Панайот Рейзи. Всички гости присъстваха на кратка програма, на която ансамбъл „Медик“ представи част от репертоара си. На краткия спектакъл пред аудиторния комплекс на висшето училище присъства и ръководството на висшето училище – Ректорът чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и зам.-ректорите проф. д-р Мария Куклева, проф. д-р Мариана Мурджева и проф. д-р Стефан Сивков.

Бъдещата изява на ансамбъла в Бланкенберг ще бъде свързана не само с популяризиране на МУ – Пловдив на белгийския фестивал, но и с разпространението на културните традиции на България в Европа. Белгийското градче с население от около 20 хиляди души предстои да се побратими с Пловдив и със Созопол. Бланкенберг има богата традиция в организирането на фолклорни фестивали и други културни събития.

Tags: 

Comments are closed.