Няма свършване на простотията в “тази страна”!

Пловдивски вестник написа, че някакъв ирландец, който бил лекувал едва ли не всичко с “биоенергията” си, щял да облекчи болежките на 5001 пловдивчани на едновременен сеанс в Античния театър. Не се уточнява кога ще бъде извършено това чудо на чудесата, нито дали Общината му го е позволила и срещу какъв наем.

Ако “сеансът” стане, отсега предвиждам тълпи любопитни наивници, които (сигурно – срещу входен билет) ще напълнят всяко посочено им място и ще чакат от небесата да се спусне самата Панацея. В зората на “демокрацията” подобни чудесии извършваше един млад пастор Бакалов (после се изгуби някъде); от щедрите му обещания хроми да проходят и слепи да прогледнат остана само лепкав спомен от блъсканици и припадъци.

Нямат свършване простотията и лековерието по нашите географски ширини. Пуснете телевизорите си: отвсякъде ни заливат бълвочи. Тук престарял професор по агроикономика цери всякакви болести (аз пък ще ви уча как се сади пиперо!), там баячки развалят черни магии и предричат кога ще си намерите работа или мъж, съответно – жена, от трети син екран напомпани със силикон и изпразнени откъм мозъчно вещество мутреси ви дават уроци по интелект, от четвърти надничат татуирани мачовци с неудържим нагон. И цялата тази пошлотия и шарлатанство се гледат и попиват с неподправен интерес, имайки предвид непрестанните телефонни обаждания, въпроси и възторзи.

Когато бях малък, терминът “Патагония” беше синоним на простотия и примитивизъм.

С какво бихте го заменили днес?….

Comments are closed.