Покана

До
Министъра на здравеопазването    

Относно отбелязване Националния Ден на Спасението

Покана
   
Уважаеми,

На 15 август 1963 г. лекарят на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов извършва безпримерен подвиг: самоотвержено спасява 40 души от катастрофиралия пламнал автобус, в който пътува в служебна командировка, но на другия ден единствен той почива от тежките си изгаряния. Открили сме имената на други над 100 лекари (50 от тях – хирурзи, като 25 са от “Пирогов”) и 10 мед. сестри, които са починали по време на работа от преизтощение и всеотдайност, при катастрофи на път към пациенти или заразени от техните болести. 

От 2005 г. на тази дата МЗ, КНСБ, КТ “Подкрепа”, БЧК, “Мати Болгария”, Национален алианс “Живот за България”, ВМА и в. “Български лекар” организираме пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (пред ВМА) Националния Ден на Спасението в памет на д-р Стефан Черкезов и всички българи, загинали при спасяването на хора. (По една случайност датата на неговия подвиг съвпада с Деня на Майката на Спасителя – св. Богородица.) Ритуалът се изпълнява не само там, но и пред лечебните заведения на цялата страна точно в 12 ч. и се състои в 1-минутно мълчание, придружено от сирените на линейките.       
Тъй като 15 август т. г. се случи в събота, V Националният ден на спасението през 2009 г. ще бъде отбелязан от съорганизаторите 1 ден напред, по установения, вече традиционен ред.

От името на гореупоменатите организатори Ви каня на 14 август, петък, точно в 12 ч., пред ВМА, за да отдадем почит към нашите герои лекари и мед. сестри, както и към всички други професии, които са призвани да спасяват човешки живот: на полицаи, огнеборци, минни, водни и планински спасители.

Панихидата в памет на д-р Черкезов и всички българи, загинали при спасяване на човешки живот, ще бъде отслужена в църквата “Св. Георги” на същия ден, 14 август, от 13 ч.

Надявам се и тази година да изпратим съвместно писмо до РЦЗ и лечебните заведения на подчинение на МЗ с предложение да изпълнят този вече традиционен ритуал – каквато бе практиката при предшествениците Ви проф. Гайдарски и д-р Желев.

София, 22 юли 2009 г.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.