Акад. Дамян Дамянов бе удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Шуменския университет „Епископ Констатин Преславски”.

Водещият наш хирург акад. Дамян Дамянов на тържествена церемония бе обявен за „Доктор хонорис кауза“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Роден в с. Драгоево, близо до Шумен, акад. Дамянов винаги е говорил с любов за родния си край и неговите хора. Голям приятел на шуменските лекари, той е един от главните организатори на поредица от симпозиуми и национални научно-практически конференции в Шумен, посветени на актуални въпроси от областта на хирургията и на онкохирургията.  Именитият лекар, учен и общественик е почетен гражданин на Шумен.  

Дълги години от своя професионален път акад. Дамянов е посветил на изграждането и развитието на съвременната българска хирургична школа. Негови възпитаници и последователи са десетки млади хирурзи, които се реализират успешно у нас и в чужбина. Той е сред най-уважаваните български лекари,   свързали съдбата си с една от най-старите ни университетски болници – „Царица Йоанна – ИСУЛ“. От 1998 г. до май 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, от 2012 г. е академик, а от 2013 г. – зам.-председател на БАН.

Tags: , ,

Comments are closed.