На вниманието на Министър Миглена Кунева: Родолюбивото възпитание на българската младеж. Паметно писмо от Съюза на лекарите-писатели и в. “Български лекар”.

Уважаема Министър Кунева,


С потрес узнахме, че МОН възнамерява да не включва в учебниците по литература велики произведения, които десетилетия наред вдъхновяват народа ни и учат нашите деца в родолюбие и признателност към героите, борили се за свободата му, като българската Библия “Записки по българските въстания”, “Епопея на забравените” и ботевите стихотворения, които ние учехме и знаехме наизуст. Изключително малко място е отделено в часовете по история на изучаване на родната история. Забравени са и българските класици. Не намираме за необходимо също така да се изучават чужди автори, като напр. “Хари Потър”, вместо “Ян Бибиян на луната” на Елин Пелин, който е не по-малко стойностна. Не се изучават “Земляци” и “Старопланински легенди” на най-чаровния ни разказвач Йордан Йовков.

Всичко това вярно ли е и ако да, защо се прави с такава методична последователност вече 25 години? Нима МОН работи за дебългаризацията и отродяването на нашите деца?! Какво значи всичко това – угаждане на ДПС, преднамерено глобализиране на подрастващите? Какви европейски граждани ще станат утре те, ако не знаят историята и литературата на собствения си народ?!
Освен това Ви предлагаме децата (немалко от които страдат от гръбначни изкривяваян) да започват учебни занятия с утринна гимнастика, вдигане на националното знаме и изпяване на “Питат ли ме де зората”. Твърдо сме убедени още, че е крайно належащо задължителното им обучение по здравна култура.

Очакваме Вашия отговор с надеждата да разсеете нашите тревоги.

проф. Златимир Коларов, председател на Съюза на лекарите-писатели
д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. “Български лекар”

Tags: , ,

Comments are closed.