В УМБАЛ „Свети Георги” заработи първият в страната център за деца с аутизъм и церебрална парализа

Комплексът бе създаден след успешното реализиране на проект за 554 хиляди лева по Програма BG 07 „Инициативи за обществено здраве“

Първият в България център за деца с хронични заболявания, като аутизъм, церебрална парализа, хранителни разстройства, сърдечно-съдови и онкохематологични заболявания, бе създаден в УМБАЛ „Свети Георги” след успешното реализиране на спечелен проект по Програма BG 07 „Инициативи за обществено здраве“. Проектът е на стойност 554 221 лева, предоставени безвъзмездно от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. Проектът е разработен от екип на УМБАЛ „Свети Георги“. Програмен оператор е Министерство на здравеопазването, а подкрепящо звено е  Администрацията на Министерски съвет.

Това съобщи днес по време на заключителната пресконференция по проекта г-н Момчил Мавров, Заместник-директор по административните и икономически въпроси на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Центърът е изграден в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги”. Изборът на клиничното звено не е случаен, тъй като то извършва лечение по медицински специалности, към които се отнасят посочената група хронични заболявания – неврология, пневмология, онкология и клинична хематология, ревматология, кардиология, ендокринология и гастроентерология, обясни г-н Мавров.

Tags: 

Comments are closed.