Обратната страна на медала

Едно прекрасно 21-год. момиче-световна шампионка по художествена гимнастика, се хвърли от 6-тия етиж. Цяло чудо е, че не е издъхнало на място; дай, Боже, пироговци да го спасят, колкото и да е изпотрошено, дори и с неизбежните последици.

А само до вчера посрещахме това слънчево българско дете с цветя и се радвахме на златния му медал.

Хубаво нещо е лъскавата му страна. Но какво представлява обратната?

“Трябва да вземем поне 6 олимпийски медала!” – закани се всеуважаваната шампионка Стефка Костадинова.

Навремето Иван Абаджиев тръгваше на състезания с амбиции да донесе поне 6-7 златни медала. Останалите не се брояха. Нищо, че разсипа здравето на толкова много атлети.

Нито дума за поддържане здравето на претоварените с очаквания и “партийни поръчения” спортисти. Имаме предвид не физическото, а психическото. Вероятно спортните деятели не са и чували за “Синдрома на изпепеляването” (Бърн аут), който често води и до депресия. А от нея до намеренията и опитите за самоубийство крачката е много малка.

Противопоставянето на депресията е изпадналият в неъното лепкаво блато да не бъде оставян сам, защото ще затъне в него.   .

Човеколюбието обаче отсъства от всички сфери у нас. Успех на всяка цена, дори и да ни струват непосилни амбиции. След успеха в едно състезание – веднага трябва да превземем нови върхове в следващото; няма отдих, няма почивка: давай, давай вперед! Дори и на машината се дава отдих, защото ще прегрее, ще й се стопят лагерите. Какво остава за на хората; които са толкова крехки и чупливи.

Когато човек изпадне в депресия (а тъгата е преобладаващото психологично състояние на нашия народ!), той започва да боледува и физически: рухва имунната му система, става податлив към всякакви инфекции, получава сърцебиене, спазми на сърдечните и мозъчни съдове и други ритъмни и сърдечно-съдови нарушения, повишава му се адреналинът и може да повиши кръвното си налягане, да отключи диабет, дори раково заболяване, защото в изобилие отделя свободни радикали, които малигнезират клетките.

Депресията е неотделима част от “Синдрома на изпепеляването” (Бърн-аут-синдром); какво сполучливо наименование. Колко общопрактикуващи лекари и хирурзи страдат от него! Затова и тяхната смъртност е най-висока сред лекарите, сред които намеренията и опитите за самоубийство, уви, не са редки…

Продължаваме да очакваме отговор от председателя на БЛС, към когото се обърнахме с предложение да проучим високата заболеваемост и смъртност сред колегите.

Защото Денят на Спасението наближава. Той е неопровержимо доказателство за високата смъртност сред тях.

А ние дори не я наблюдаваме…

Tags: ,

Comments are closed.