МУ-Пловдив – първенец по спечелени проекти по програма Еразъм+

Медицински университет – Пловдив e първенец сред висшите медицински училища в България по спечелени проекти по програма Еразъм+ за академичен обмен извън Европейския съюз за периода 2014 – 2020 година, сочи справката от последния месец.

МУ-Пловдив следва политика на разнообразяване и задълбочаване на академичните си контакти в световен мащаб. Основните цели, определящи участието на университета в обмена по програма „Еразъм+“, са осъществяване на студентски обмен, подобряване на капацитета на преподавателите и администрацията, развитие на нови проекти и изграждане на международни екипи.

Всички подадени от МУ – Пловдив проекти по програма „Еразъм+“ бяха одобрени за финансиране от независимите оценители от Брюксел за високо качество. Два проекта с партниращи държави извън ЕС  получиха финансиране. Те са с Израел и с Колумбия за учебната 2016/2017 на обща стойност 45,000 евро.

Медицинският университет в Пловдив планира обмен с Еврейския университет в Йерусалим в сферата на клетъчно-стволовата трансплантация и имунотерапията на рака, както и на денталните лазерни академии.  Този университет е един от водещите в Израел и света в научните проучвания в областта на медицинската генетика, рака и имунотерапията, инфекциозните болести, медицинската невробиология и общественото здравеопазване. Медицинският център в Адаса има годишен бюджет от 30 млн. евро за научни дейности и Нобелови лауреати сред изследователите си.

Широко сътрудничество в сферата на медицината и общественото здравеопазване Медицинският университет в Пловдив планира с две академични организации от Колумбия: Фондацията на университетските здравни науки в Богота, основана през 1902 г. и обучила много от ръководните кадри в здравеопазването, и Колумбийският университет в гр. Нейва, стратегическия търговски център на Южна Колумбия. Страната е сред най-големите търговски партньори на ЕС в Латинска Америка.

Академичното ръководство на МУ – Пловдив оценява високо дадените възможности за мобилност по програма „Еразъм+“, които несъмнено ще обогатят знанията на участниците в проектите, ще създадат контакти за научни изследвания и ще доведат до общи изследователски проекти и инициативи. Това е още един начин да се подпомогне кариерното развитие на преподаватели и студенти и да се популяризира не само постигнатото от МУ – Пловдив, но и постиженията на българската наука.

Tags: 

Comments are closed.