Лечение с директно действащи антивирусни медикаменти

Лечение с директно действащи антивирусни медикаменти (омбитасвир/паритапревир/ритонавир, дазабувир и рибавирин) при чернодробна цироза след пълна деструкция на ранен първичен чернодробен рак

Кръстев З., Желев Д., Антонов К, Петкова Т, Атанасова Е, Желева Н, Томов Б, Боянова Я, Матева Л. Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „ Свети Иван Рилски“, МУ –  София

Статията е публикувана в World J Gastroenterol. 2016 Feb 28;22(8):2630-5. doi: 10.3748/wjg.v22.i8.2630. избрана за допълнително представяне от World Biomedical Frontiers ISSN: 2328-0166, поради нейната  иновативност  и потенциал за значително въздействие.

Безинтерфероново лечение на хепатит С

Въвеждането на пероралното противовирусно лечение при хроничния вирусен хепатит отбеляза значим напредък в медицината. То е високоефективно дори при болни с  компенсирана цироза.   Проучвания от последните години показаха, че трайно изчистване на вируса се постига при над 95% от лекуваните болни. Комбинация от омбитасвир/паритапревир/ритонавир и дазабувир ( 3D режим) достига  ефективност от 99% от случаите с хронична хепатит С вирусна инфекция при генотип 1в, включително и при наличието на чернодробна цироза. Последното е сериозен мотив за проучване на това ново лечение и при по-тежко болни с  чернодробна цироза с напълно деструктиран ранен  първичен чернодробен рак (ПЧР).

Лечение на вирусната инфекция при болни с чернодробна цироза и успешно лекуван чернодробен рак

Представяме двама пациенти с установена преди 15 години хронична НСV инфекция. Лечението на хроничния хепатит С с интерферон и рибавирин  преди години бе неуспешно и чернодробната болест   прогресира постепенно  до цироза и ПЧР. Последният бе установен в ранна фаза и бе напълно разрушен с локални техники, след което се започна противиросното лечение с гореописания 3-D режим. И в двата случая   вирусът на хепатит С    в края на 2-рата седмица от началото на лечението не се долавяше в кръвта , а след 3 месечен терапевтичен курс бе постигнат траен терапевтичен ефект- т.е. липса на вирус С в кръвта, независимо от значителното намаляване на дозата на рибавирин  на 200 мг (поради анемия) в един от случаите.

По време на лечението и при двамата пациенти се установи влошаване на чернодробната функция, което бе свързано с тежка, преходна предимно директна хипербилирубинемия, без цитолиза  (случай 1) или с тежка цитолиза, при лека хипербилирубинемия ( случай 2). Описаните странични ефекти преминаха спонтанно и не причиниха  декомпенсация на чернодробната болест (- липсваше енцефалопатия, асцит или кървене от гастроинтестнилания тракт). Не настъпи и  рецидив на чернодробния рак.

Това е първото съобщение в медицинската литература за ефекта от перорално вирустатично лечение при болни с компенсирана НСV цироза и напълно деструктиран ранен ПЧР.

Проследяване на болните една година след оздравяването –  без рецидив на рака и с подобрения на имунната компетентност

Пациентите са стриктно проследени в продължение на една година след края на безинтерфероновата терапия по отношение на наличие на вирус С и чернодробна функция чрез измерване на серумните нива на жлъчните киселини.  С цел активно търсене рецидив на чернодробния карцином  бе извършвана и контраст усилена ехография или компютърна томография през 3 месеца.

Една  година след успешното лечение не се установи никакво влошаване на чернодробната болест, нито рецидив на рака, въпреки появилите се в литературата страхове за по-чести рецидиви след успешно лечение на хепатит С.

Още повече, за пръв път се съобщава за драматично удвояване на абсолютния брой лимфоцити, като илюстрация за продължаващото се подобряване на имунитета след излекуване от хепатит С (Табл. 1) .

Остават много отворени въпроси по отношение на безинтерфероновата терапия при пациенти с чернодробна цироза и особено при случаите с успешно деструктиран ранен ПЧР. Все още не е известно дали след изчистването на вируса ще настъпи обратно развитие на чернодробната фиброза и цироза и дали тази терапия реално удължава преживяемостта на болните, както и дали забавя прогресията към ПЧР.

Принос на проучването: за първи път в литературата са описани два случая на успешно ерадикиран първичен рак на черния дроб при компенсирана чернодробна цироза с НСV етиология, които са провели безинтереферонова терапия.

Лечението с 3-D режим е безопасно и с добра поносимост. Това първо наблюдение показва, че безинтерфероновата терапия може да бъде успешно използвана и при тежко увредена чернодробна функция, включително и  при ефективно лекуван рак на черния дроб.

В коментара към статията отпечатан  във World Biomedical Frontiers ISSN: 2328-0166 за  пръв път в литературата се показва продължаващото драматично  коригиране на лимфопенията   след приключване на противовирусната терапия, което е белег за подобряване на имунна компетентност при това тежко чернодробно състояние.

Comments are closed.