За 12 път – Ден на спасението: Културата на паметта и благодарността

Отбелязахме за 12-ти път Деня на Спасението, когото създадохме през 2005 г. с взаимодействието на МЗ, БЛС, БЧК, КНСБ, КТ “Подкрепа”, Общонационално сдружение “Мати Болгария” и, разбира се, домакина ВМА.

На връх Богородичния месец, на Успение Богородично, 15 август т. г. началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай ПЕТРОВ организира за 3-ти път (откакто е на този пост) вълнуващо отбелязване на Деня на Спасението. То се проведе на традиционното място – пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в 12 ч. с 1-минутно мълчание, придружено от сирените на линейки. Присъства и зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо ШАРКОВ.

Тези ЛЗ, за чиито директори и персонал съществува чувството за култура на паметта и благодарността, излязоха пред вратите им, за да почетат паметта и подвига на д-р Стефан Черкезов и десетките други лекари и м. с., починали по време на отговорната си и свръхнапрегната работа.

Които я нямат – не излязоха.

Някои дори не са и чували, че има подобни колеги-герои и тяхното честване.

Затова трябва Решение 1039/20. 12. 2012 г. да бъде допълнено с препоръчително изпълнение на ритуала – така, както го правим на 2 юни.

А със съдействието пак на МЗ, БЛС, БЧК и ВМА се надяваме да внесем предложение до СЗО и “Лекари без граници” да обявят 15 август за Международен Ден на Спасението.

“Дързост и постоянство!”, така ни съветваше Апостола.

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.