Да отбележим заедно 15 август – Денят на спасението!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Тази година на 15 август се навършват 53 години от подвига на 26-годишния лекар от великотърновското село Стрелец – д-р Стефан Черкезов. На този ден през 1963 г. той спасява от горящ автобус 47 души и почива на следващия ден от тежките си изгаряния.

В името на неговия подвиг и на още 130 лекари и 15 медицински сестри, починали по време на работа от изтощение или вследствие на заразяване от болести на свои пациенти, както и при катастрофи с линейки на път към тях, всяка година се отбелязва с едноминутно мълчание Деня на спасението. Инициативата е на д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. Български лекар и БЛС.

„През 2005 г. съвместно създадохме и организирахме „Деня на Спасението”. С решение на МС № 1039/20.12.2012 г. той бе официализиран. Призоваваме Ви на 15 август (понеделник), точно в 12.00 ч., да организирате едноминутно мълчание пред лечебните заведения, придружено от звука на сирените на линейките. Така ще изразим своята почит пред делото на нашите колеги, починали при спасяване на човешки животи,” се казва в писмо на председателя на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев и на д-р Тотко Найденов до членовете на УС на БЛС и до председателите на Районните лекарски колегии.

Tags: , , ,

Comments are closed.