Рекламата продава. Но може и да погубва!

“Няма лоша реклама; рекламата продава”, това са стари познати постулати.

Но понякога рекламата ми идва вповече. Особено когато става въпрос за здраве. Защото може и да е гибелна.

Един професор по агроикономика (започнал е като асистент в Катедра “Автомобили и трактори” на Агрономическия инситут), който едно време говореше за препарати за агрозащита, вече години наред се прави на лекар и с престъпна самонадеяност поставя диагнози и назначава лечение по телевизиите; в една от тях си има и собствено предаване. Неотдавна бе събрал двама пчелари, които лекуваха диабет с… мед. Нещо повече – събрал в една книга народни рецепти и я разпространява, без да му пука за последиците върху наивните, повярвали му хора.

Напразно подавах сигнали до БЛС и СЕМ: да спрат тази незаконна, но наистина – и, без преувеличение, престъпна дейност.

В Закона за здравето има една глава – осма, за “Неконвенционални методи за въздействие върху здравето” – абсолютна глупаст; тази глава трябва да бъде заличена напълно! Защото тя дава права и на хора без медицинско образование да лекуват. Вярно, има и условие: да са изкарали 4 семестъра във висше учебно медицинско училище, където да изучават… анатомия и физиология. Само че до ден днешен МЗ (и с пълно право!) не е издало съответната Наредба за приложението ѝ.

В България е пълно с шарлатани, които се осмялават да поставят диагнози и да лекуват. Идете на която искате автогара, и ще намерите там някой самозванец-билкар, който да ви предлага цветчета за лечение на всякакви болести – от цироза до СПИН.

Има и една дама с кобилешко име, намахана и палава, която се представя за сексолог (без да е лекар или психиатър) и щедро дава съвети за всякакъв вид любов. И никога не споменава за опасностите, които крият случайните полови връзки.

В повече ми идват и грозните антиреклами на тютюнопушенето – със снимки на умираещи хора. В ръцете ми е умирал не един човек (работил съм в най-тежкото отделение – кардиологичното; давал съм и десетки дежурства по “Бърза помощ”), но тези фотографии са ужасяващи и напълно неуместни. Да, тютюнопушенето е вредно за здравето. Но не по-малко вредни са голяма част от храните, които ни предлагат: обилно осолени, опушени, с голямо количество мазнини, палмово масло, Е-та и какви ли още не отрови. Защо върху етикетите им също не се пише: “Тази храна е опасна за вашето здраве!”? Защото пушачът убива само себе си, а тези храни убиват дори и децата! Случайност ли е, че новодиагностицираните българи с рак на зебелото черво (когато бяхме студенти, това заболяване беше казуистика) вече са най-много – цели 5000 годишно, при по 4000 за рака на гърдата и на белия дроб?

Ами непрекъснатите реклами на хранителни добавки, и то – препоръчвани от аптекарите? Преди 800 години Карл Велики е издал недвусмислен Едикт: “Лекарят няма право да продава лекарства, аптекарят няма право да лекува!”. Колко просто и ясно. И спазвано от векове! Да, добрият аптекар може да разяснява свойствата и приема на дадено лекарство, но не и да назначава лечение.

Всяка жаба да си знае гьола.

Крайно време е МЗ, СЕМ и БЛС да погледнат сериозно на изявите на самозванци-“лечители” и на рекламите на хранителни добавки, защото това може да бъде безкрайно вредно за хората!

Статията е публикувана във в. “Труд”/22.X.2016г.

Tags: , ,

Comments are closed.