Професор Димитър Чавдаров: “Да остаряваш бавно е изкуство”

Видният наш невролог проф. Димитър Чавдаров, основател на епилептологията у нас, е подготвил за печат новата си книга – “Да остаряваш бавно е изкуство”, която фактически е здравно-социална.

Ще цитираме някои по-интересни пасажи от нея.

По рискови фактори България е на 8-мо място (!!) в света при жените – пушат 31% от тях; при мъжете сме “едва” 15-ти (с 48%).

Коментар. При лекарите сигурно сме на първо място…

Относно употребата на алкохол България е на 27-мо място с 11,4 литра годишна употреба. Нека отбележим, обаче, че се смята само консумацията по покупки; колко е тя на домашна ракия и вино – кой да изчисли? Който е бил селски лекар знае как там буквално се къпят във вино и ракия, особено зиме…

В класацията “затлъстяване” сме на 62-ро място при мъжете (22% са затлъстели) и на 83-то – при жените, с почти същия показател – 25%.

Друг важен показател – “качество на живот” ни отрежда едва… 122-ро място в света.

Сред първенците в света сме по заболеваемост (поне статистически) от сърдечно-съдови заболявания (21-во), в т. ч. – от инсулти (17-то) и хипертония (20-то). При белодробния рак сме 27-ми.

Коментар. А дали може да се вярва на нашата официална статистика при наличието на тези КП, които нерядко са фалшиви; да не говорим, че по селата почти всяка смърт на възрастен човек се диагностицира като инсулт.

А ето и класацията “Продължителност на живота”; тук сме доста зле. Другите народи живеят по 5-6, че и 7-8 години повече от нас!

Докато световните първенци – японците, живеят общо 83,68 години, швейцарците (2-ри) – 83,36, испанците (5-ти)– 82,83, италианците (6-ти) – 82,69, французите (9-ти) – 82,43, германците (17-ти) – 81,04, гърците (18-ти) – 80,98, американците (31-ви) – 79,28, то ние сме на 33-то място – със 74,49 години.

Безспорно, геномът, заложен в нас, е от изключително важно значение за здравето и продължителността на живот. Но когато човек си знае наследствената предразположеност, ще може да се предпазва от възникването на съответните заболявания като спазва определени здравословни условия.

Tags: 

Comments are closed.