Отговорът на националпредателите от МОН

Преди 2 месеца поискахме оставката на Кунева, кой знае защо назначена за министър на образованието и науката.

Мотивите ни бяха не само грубото ѝ и нагло вмешателство в автономията на Медицинския Университет и (вероятно – за отмъщение) орязването на субсидиите на медицинските университети в страната, лишаването от европейски стипендии на нашите студенти-медици (лекарите, видите ли, не били дефицитна професия?!?), но и упорито и последователно водената националпредателска политика на отродяване и дебългаризиране на нашите деца. Как другояче да определим изхвърлянето от учебниците по литература на най-българската книга “Записки по българските въстания”, на “Епопея на забравените”, “Аз съм българче”, ботевите “Майце си”, “Хаджи Димитър, “Обесването на Васил Левски”, яворовото “Арменци”, вапцаровото “Вяра”. Скоро турското робство няма да бъде изучавано и в учебниците по история; цели 5 века ще бъдат изтрити от тях – за да не се сърдят господарите ни в Анкара.

За наше учудване, от МОН получихме официално витиевато писмо на 2 страници, подписано от директорката на Дирекция “Образователни програми и образователно съдържание” Евгения Костадинова, в което госпожа чиновничката ни убеждава, че “държавният образователен стандарт (?!?) за гражданско, здравно, екологично и интеркултурно (?!?) образование поставя акцент върху теми, свързани с изграждане на национално самочувствие, превенция на насилието, справяне с гнева и агресията, мирно решаване на конфликти и защита на родината (написано е с малка буква – ще се учудите ли?, бел. Т. Н.).

Да, ама не. Какъв е този “държавен образователен стандарт”, кой го е определил, обсъден ли е с обществеността? Коя уважаваща себе си страна поставя акцент върху самоубийственото наивно-либерално “интеркултурно” (Меркел го нарича “мулти-култи”), което се провали напълно в цяла Европа, а не върху националното образование? Как ще възпитате децата ни да защитават Родината (за нас, за разлика от националпредателите от МОН, тя се изписва с главна буква)? Как ще се изгради национално самочувствие без “Аз съм българче” и “Хаджи Димитър”? Навремето ние учехме споменатите велики стихотворения наизуст и посрещахме началото на учебния ден, пеейки “Де е България”.

Впрочем, нито дума за това наше предложение, както и за друго: да качат – без да им искаме нито лев – на сайта на МОН нашето учебно помагало (което самите те са сертифицирали) за здравна и сексуална култура “Здравна азбука”?

Мечтата на бездушните продажни чиновници от МОН е децата ни да гледат турските сериали за Сюлейман Великолепния (който въвежда кървавия данък – еничарството), а картата на България в учебниците по история да е оцветена в турско синьо, както е в учебниците на турчетата. “Всичко българско и родно любя, тача и милея” да се произнася “всичко турско”.

Анадън му? Ашколсун!

Comments are closed.