На “ти” с компютрите, на “Вие” с тялото и здравето

Дойде приятна новина от МОН: децата ни вече още от 7-ми клас ще изучават компютрите – общуването он-лайн, Фейсбук, Туитър, инсталиране на антивирусни програми и пр. Наистина – чудесно! Новото време го изисква; днес пазаруваме и се запознаваме електронно. Това не е бъдещето, а настоящето, което ни залива с неудържима сила.

И никакво внимание на тревожните факти, че повечето от децата ни именно от 7-ми клас пушат (вкл. и “трева”), (зло)употребяват с алкохол, затлъстели са.

Още в края на 19-ти век първият организатор на българското здравеопазване д-р Димитър Моллов (хирург, участник в Руско-турската Освободителна война, възпитаник – о, колко лошо! – на Московския медицински институт) е заявил, че (цитирам по памет) децата ни трябва да бъдат обучавани в училищата по устройството на човешкото тяло и как да се предпазват от болести – това е най-важно за предстоящия им живот! Т. е. вече над 125 години тази тема се дъвче и предъвква, но непоклатимото МОН не желае да въвежда задължително обучение по здравна просвета. Впрочем, чл. 122 от Закона за здравето пледира тъкмо за задължителното въвеждане на здравната просвета в училищата. Без да уточнява кой да го прави – МОН или МЗ.

Написах единственото учебно помагало по здравна и сексуална култура – “Здравна азбука”, издадох го на собствени разноски, платих 300 лв на комисия в МОН да даде мнението си за сертифицирането му; е, казаха “да”, министър Даниел Вълчев подписа Решението (февруари 2009); предложих го на любимото МОН да го качат на сайта си – без да им искам и стотинка! – за да се чете от ученици, родителите и учителите им; да опознаят тялото си, да знаят какво са социално-значимите болести, сексуално.предаваните инфекции, тютюнопушенето, алкохолът, затлъстяването. Отговориха ми надменно и презрително: “Ние не правим реклама на частни издатели…”

Каква ти тук реклама: давам ви текста безплатно! Но къде ти у чиновник усет за обществено-полезно поведение? Щом като няма алъш-вериш, комисиона, далаверка – пръждосвай се оттука!

Децата ни ще бъдат на “ти” с компютрите, и на “Вие” със собствените си тела и здравето си.

Затова ние, българите, сме с най-висока заболеваемост и най-ниска средна продължителност на живота.

Но на Кунева не ѝ пука!

(Апропо, какво стана с онези 1 млн лв, които МОН щеше да харчи за… собственото си рекламиране чрез ключодържатели, стъргалки на леда от стъклата на колите и пр.? Кунева беше спряла бъбривия си подопечен Диян Стаматов да ги харчи, но не върна парите в бюджета и вероятно ще ги употреби за същите цели, но вероятно с друг изпълнител. Дали ще ни даде сведение за това он-лайн?)

Comments are closed.