НЗОК задлъжня и към джипита и стоматолози!

Това е заглавие на информация във в. “Труд”/12 януари. Там четем:

“Джипита и зъболекари не са получили парите си за пенсионерите, което вместо 2190 лв потребителска такса заплащат само левче, а остатъкът се превежда от Здравната каса на лекарите.

Проблемът е отнесен от БЛС в писмо до управителя д-р Глинка Комитов. Съсловната организация настоява Касата да установи причината за проблема и подчертава, че бездействието й ще има вредоносен характер (с неудобство цитираме този тромав израз, но не сме го писали ние, бел. Т. Н.) върху лекарите.  Внесено е предложение (от кого – в информацията не се съобщава, бел. Т. Н.) ОПЛ да получават със 7 стотинки повече за деца и пенсионери.

Припомняме, че към края на 2016 г. Здравната каса не е в състояние да разплати задълженията си от миналата и от преходни години към болници и аптеки в страната, нито към чужди клиники и фондове, лекували български граждани. Общият размер на тези средства надхвърля 300 млн лв.”

 

КОМЕНТАР. Колкото и заплетено да е написана, информацията навява тъжни мисли за монопола, непочтеността, неспазването на собствените си договори, безотговорността на НЗОК. Управителят ѝ упорито отбягва да се явява на конференции и пресконференции, като (язък му за фимилията!) малодушно изтиква напред заместничката си, която умее да говори, но не е титялар. Да не говорим за убийствените статии относно силно смущаващото съдебно минало на Комитов (а той не ги е опровергал).

Интересно, колко управители се изредиха на тази нечестна Каса, един от друг по-жалки и несретни, но те не знаеха да правят нищо друго, освен да налагат солени глоби и да не плащат труда на колегите, за сметка на лекарствата, където разноските се увеличават неудържимо; защо ли?…

Tags: 

Comments are closed.