Има ли зъболекар в училището?

Едно време освен лекар, в училищата имаше и зъболекар. Днес няма нито лекар, нито зъболекар; на изчезване е и училището, защото се раждат все по-малко деца, а поне 40% от новородените няма да го посещават, когато пораснат, понеже родителите им ще ги научат да крадат, просят, проституират и продават дрога.

Та, за зъболекарите. Знаем, че всички вече са частници – безплатните и общодостъпни стоматологични поликлиники отдавна са закрити; изяде ги либералната реформа, която направи стока от всичко, дори и от здравето на децата ни.

Виден наш професор-стоматолог, е предложил на кметицата Фандъкова да разкрие поне в 10 столични училища зъболекарски кабинети, в които стоматолози ще се редуват да работят, да обработват кариесите на учениците – безплатно, като в проклетото социалистическо време, когато нямаше евроатлантически ценности! Общината да покрива единствено консумативите (ток и материали). Ставало въпрос за смешни суми, стотици хиляди пъти по-малки, отколкото разточителния ремонт на НДК, прим. Г-жа Фандъкова отклонила любезното предложение с мотива “Няма излишни пари”.

Явно, скоро ще бъдат излишни и зъбите в устата на децата – защото и те знаят, че нелекуваните кариеси рано или късно правят грануломи, оттам до абсцеса и ваденето на зъбите пътят е кратък.

На брашното евтини, на триците – скъпи.

Comments are closed.