Родители, опасни за здравето на децата си

Няма родител, който да не желае най-доброто за своите рожби: най-вече – да бъдат живи и здрави.

Затова с все по-нарастващо недоумение наблюдавам бащи и майки, които вършат точно обратното: застрашават здравето на собствените си деца.

Цяло антиимунизационно течение има в Европа, а вече – и в България (нали споделяме евроатлантическите ценности). Ваксините са обвинени като най-голяма опасност, като се пренебрегва историческият факт, че те напълно ликвидираха вариолата, коклюша, тетануса и множество други свръхопасни инфекциозни болести. Да пуснеш детето си без нито една ваксинация в живота – е все едно да го разсъблечеш напълно и да го пуснеш по улиците (.

Един естраден певец гордо се изцепи, че не само платил силиконовите плънки на щерка си, но и сам я е завел при хирурга. Впрочем, много родители го правят – било като подарък за абитуриентския бал, била като средство за разкрасяване. Други поощряват и също заплащат татуирането – а то е свръхрисково за заразяване с хепатит С или СПИН.

С потрес наблюдавах и “Леденото хоро”, което е не не само неестетично, варварско и езическо (нищо общо няма с християнските ни традиции), но и крайно опасно за здравето. Някои родители насърчаваха децата си да влязат, дори сами ги потапяха!

Какво се получава при потапяне на тялото в много студена вода, и то – до кръста, дори до гърдите (ако сте по-нисичък)? Артериите тутак-си се свиват, което води до рязко, камшическо почти пълно прекратяване на достъпа на кръв до органите. Изръсва се огромно количество адреналин, които ги свиват допълнително. В организма нахлуват и милиони свободни радикали, които са в състояние да малигнизират (злокачествено изродят) клетките. Стресът може да бъде пусков механизъм и за диабет. Най-много страдат бъбреците и сърцето (риск от инфаркт и остри ритъмни нарушения). Пневмонията също лесно може да се “пипне”, както и да се активират туберкулозните бацили, които всеки от градските жители задължително носи в дробовете си.

Да не говорим за реалната опасност от дископатии, ишиас, радикулити.

Това е моето скромно мнение (ако искате, се съгласявайте с него). Останалото зависи от отговорността и разума.

Не виждам никакъв разум в заиграването със здравето – собственото и на децата си.

Comments are closed.