Грип и вирусни инфекции на горните дихателни пътища

Много често хомеопатичните специалитети за домашно лечение и няколко основни хомеопатични монопрепарата помагат на организма сам да се справя с грипа и вирусните инфекции на дихателните пътища. Ако тези медикаменти се приемат при първите симптоми на болестта лечебният резултат ще бъде още по – добър. Те предлагат ефективно, бързо и нетоксично противодействие на простудните заболявания.

–   Първенството в световен мащаб по отношение на лечението и профилактиката на вирусните инфекции и на грипа държи “Осцилококцинум”. Многобройни клинични изследвания са потвърдили неговата ефективност и са били публикувани в такива престижни медицински списания, каквито са “British Journal of Clinical Pharmacology” и “Lancet”. За профилактика от “Осцилококцинум” се приема по един флакон – доза глобули под езика веднъж седмично в период на опасност от инфекция. За лечение при поява на първите симптоми на заболяването се препоръчва приемане на три флакона – дози глобули, по една през интервал от 6-8 часа. При изразена клинична симптоматика е препоръчително приемане в продължение на три дни на по един флакон – доза глобули, през интервали от 12 часа.

–   “Парагрип” е много подходящ за приложение, когато вирусната инфекция протича с главоболие, болки в мускулите и очите, повишена температура и силна отпадналост. За целта е препоръчително на всеки два часа да се смучат по две таблетки от медикамента, като с намаляване на оплакванията приемите се разреждат. “Парагрип” много често допълва чудесно лечебното действие на “Осцилококцинум”.

–    “Стодал” представлява сироп за кашлица, който може да се прилага, както при деца, така и при бременни жени и при хора с медикаментозна алергия и с хронични заболявания. За възрастните е препоръчително

3-5 пъти да приемат по една супена лъжица, а за децата, съответно 3-5 пъти дневно по една чаена лъжица. Важно е да се изтъкне, че “Стодал” е ефективен, както при суха, така и при влажна кашлица.

–    “Коризалия” е хомеопатично лекарство за хрема, произвеждащо се под формата на таблетки. В неговия състав влизат шест хомеопатични медикамента, които позволяват да се атакуват различните форми на хремата. При хрема е препоръчително на всеки 1-2 часа да се смучат по 1-2 таблетки, като с намаляване на хремата приемите се разреждат. “Коризалия” няма страничните действия, присъщи за много от медикаментите за хрема ( вазоконстриктори или антихистаминови препарати, предизвикващи сухота в устата, сънливост и т. н. ). “Коризалия” също както и останалите хомеопатични медикаменти може да се приема от деца и бременни жени, в дозировки както при възрастните хора.

–         “Хомеожен”. Без да има странични действия и противопоказания и без да алергизира “Хомеожен” спомага за бързо намаляване на болките в гърлото и на чувството за дразнене и за пресипналост на гласа. За целта е препоръчително при поява на болки в гърлото на всеки 1-2 часа да се смуче по една таблетка от медикамента.

–          Ако пред болките в гърлото преобладава чувството за пресипналост и спадането на гласа, то тогава може да се помисли и за друг хомеопатичен специалитет – “Хомеовокс”, от който при подобни оплаквания е добре да се смучат по 1-2 таблетки на всеки 1-2 часа до възстановяване на гласа и отзвучаване на чувството за дразнене в гърлото.

Използването на хомеопатични лекарствени средства е напълно съвместимо с едновременното прилагане и на други медикаменти, ако това се налага.

Д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести и преподавател по хомеопатия към Европейска Школа по Клинична Хомеопатия, www.phytolek.com /със съкращения/

Comments are closed.