Проучвания без край. Е, и?

Не може да им се отрече на западните филантропи: щедро ръсят финикийски знаци за какви ли не чудатости: от закрилата на лешоядите и мечките до преброяването на прилепите. Само дето няма никаква практическа полза за държавата, освен за някои селски тарикати от градски тип.

“Поведение и здраве при децата в училищна възраст в България” – е най-новото международно изследване на неизвестна грантовска фондация, чиито собственици се прехранват от скудоумието на брюкселските разсипници. Подобно проучване бе проведено преди години от Факултета по обществено здраве. И какви бяха изводите им? Че над 66% от подрастващите ни нямат никакви здравни знания и навици. Еврика, значи! Без да съм го правил с чужди пари, установих абсолютно същите данни (изнесени са в много мои интервюта и статии, както и в монографията ми “Здравна азбука”, сертифицирана от МОН за учебно помагало по здравна и сексуална култура). Ето, че сега се е извършило ново гениално изследване.

И – какво от това? Направени ли са изводите, дадени ли са препоръките?

От десетилетия наред настояваме обучението по здравна и сексуална култура да бъде задължително в училищата. За това е настоявал още създателят на българското здравеопазване д-р Димитър Моллов още през… 1879 г. Същото повелява и чл. 122 от Закона за здравето. Но тази постановка не влезе в Закона за предучилищното и училищното обучение, въпреки нееднократните ми настоявания пред Комисията по образованието на покритото с позор 43-то НС (да не забравяме унищожителния за България последен негов Закон за концесиите, който подготвя разграбването ѝ).

Аз пък предлагам ново проучване – за безотговорността и предателството на народните избранници.

Ще го направя и без грантове.

Tags: 

Comments are closed.