На вниманието на ямболската група на СБП: Създаване на “Център за здравна и духовна култура”; въвеждане на задължително обучение по здравна и духовна култура в ямболските училища

Уважаеми колеги,

Без съмнение, и вие обичате нашия роден град и неговите деца. И не може да не ви боли, когато ги виждате как подкопават здравето и съкращават живота си, като пушат, пият или се дрогират.

Предлагам ви да потърсите съдействие от кмета и Инспектората по образование към Общината, както и от директорите на местните училища, а също и на местните читалища и Регионалната лекарска колегия, за да създадем – за пръв път в страната! – съвместен “Център за здравна и духовна култура”. Той ще трябва да разполага със собствен едноименен сайт (или да ползва сайта на общината), където да се публикуват текстове относно здравната просвета и култура и родолюбието.

Към Центъра да се привлекат местни лекари, които да изнасят здравни беседи в училищата.

Да се провеждат и здравни викторини и конкурси за здравни есета, рисунки и карикатури сред подрастващите.

Да се въведе задължително обучение по здравна култура в училищата.

Да се търсят и подходящи европейски и национални проекти, фондове и спомоществователи.

Целта е да се приучват нашите деца на здравни знания, навици и култура, както и на въздържание от тютюнопушене, алкохол и наркотици. А също – да се поддържа родолюбието у тях.

Предоставям на бъдещия сайт текстовете на моите книги “Здравна азбука” (сертифицирано от МОН учебно помагало за здравна и сексуална култура в часовете по биология), “Сняг в косите” (за мъжкото здраве и третата възраст), “Нежната жена” (за женското здраве), “Кратка история на медицината и лекарска етика” и “Изберете Живота!” (познания за самоубийствата и тяхното предотвратяване), както и “Моя поклон приеми” (за родолюбивото възпитание).

Ако всичко това се изпълни, ще удостоим Ямбол с уникалното звание “Град на здравната култура”, което може да бъде отбелязвано и на крайпътните табели пред града (така, както съм удостоил Дупница със званието “Град на фармацията”, с. Славейно – със “Свещено място на българската медицина” и пр., и те са го оповестили по този начин).

Comments are closed.