За родолюбието възраст няма!

Ако човек обича Родината си, какво значение имат годините му?

Вазовият дядо Йоцо е христоматийният пример за това.

75-годишният пенсионер от харманлийското село Българин (какво емблематично име!) Васил Вълчев продава крава с телето ѝ за 1900 лв и с тези пари издига паметна плоча за възпоменание на своите 31 съселяни, загинали във войните за национално обединение. Пенсията на този човек е 216 лв. Той продължава да отглежда своята малка чарда (крави и телета), като заделя от приходите и за местната църква (строена през 1870 г.).

Няма да пропуснем и:

Акушер-гинеколога д-р Иван Аврамов от Варна, който написа и на собствени разноски издаде няколко книги не само за професията и колегите си, но и за родния край на дедите си и за перлата на нашето Черноморие. Отдавна прехвърлил 80-те и преживял няколко операции, колегата Аврамов не спира да работи;

Същото правят, въпреки преклонната си възраст, и професорите Ганчо Папуров и Лукан Балабански.

Дългогодишният национален консултант по гръдна хирургия и ръководител на Клиниката по гръдна хирургия в СБАЛО, възторженият родолюбец проф. Иван ГАВРИЛОВ спонсорира редица родолюбиви книги, организира концерт на състав “Българе” в центъра на Кърджали и подари изящни икони на редица населени места, вкл. на Къщата-музей “Проф. К. Чилов” и на църквата “Св. Илия” в родното му село Славейно, Свещено място на българската медицина.

Неговата майка, една достойна Българка – Величка Каменова, вече 83-год., родом от чипровското село Горна Ковачица, бивша учителка в ломското с. Василовци, е не само председател на Сдружение “Родолюбец” в родното си село и редовен негов дарител, но и написва и издава, също на собствени разноски, вече 4 книги – “Спомени от детските ми години”, “Петруш”, “Грешница” и “Болката” (за свидните жертви от Поломието през войните). Макар и с преживян инсулт, е захванала да пише нова книга – “По старите пътеки на живота”, която чакаме с интерес.

Т. нар. “трета възраст” не означава край на живота!

Още по-малко – замиране на любовта към Майка България!

Дано тази възрожденска любов да премине и у младите ни сънародници.

Tags: , , , ,

Comments are closed.