Хирургия на живо в Пловдив показва най-новите методи за борба с глаукомата

Конгресът  с чуждестранно участие е организиран от Българското глаукомно дружество, демонстративните операции се извършва в УМБАЛ „Свети Георги“

Хирургия на живо показа в Пловдив най-новите методи за борба с глаукомата. През март месеца, в който цял свят обединява усилията си за контрол на това заболяване и съхранение на зрението, Българското глаукомно дружество организира най-значимата си научна проява – XV симпозиум с чуждестранно участие.

Офталмолози от страната и чужбина, дискутирха новостите в справянето с глаукомата. Това е очното заболяване, което най-често причинява необратима слепота. То не се лекува и загубеното зрение не може да се върне, затова усилията на лекарите са насочени към съхранение на остатъчното зрение и контрол на вътреочното налягане. Защото именно повишеното вътреочно налягане причинява уврежданията на зрителния нерв.

Хирургията на живо, беше излъчена по видеовръзка от операционната на УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“ директно в Гранд Хотел Пловдив, където се проведе конгресът. За първи път у нас беше демонстрирант гел-стент за лечение на първична откритоъгълна глаукома (най-често срещаната у нас).

За участие в ХV симпозиум на Българско глаукомно дружество участие са заявили гост-лектори от Израел, Швейцария, Литва, Унгария, Сърбия, Македония. В рамките на проявата ще бъдат връчени плакети за „Почетен член“ на Българско глаукомно дружество, както и награда „Млад учен“.

Comments are closed.