XV Национален Конгрес по клинична микробиология и инфекции

И за този форум ще трябва да наблегнем върху създателя и основния му двигател – проф. Тодор КАНТАРДЖИЕВ, директор на НЦЗПБ, Лекар на България.

15-та поредна година: страшно е дори да се помисли – сякаш беше вчера, когато той създаде и оглави Българската асоциация на микробиолозите и започна ежегодно да провежда конгреса им.

25 години – в. “Български лекар”, 20 – “Чилови дни”, 16 – Конференция на приятелите-хомеопати, 18 – на педиатрите, 15 – на микробиолозите.…

Как се изнизват, как изтичат неудържимо, неуловимо – като пясък между пръстите ни, забързани, неусетни, годините ни

Господи, нима остаряваме?!…

Но това е животът: тече си неумолимо. Радостното е, че тези срещи – научни и човешки, се провеждат неотклонно, въпреки всевъзможни пречки от лично или социално естество.

За пореден път Парк-хотел “Москва” събра над 400 участници в поредния 16-ти Национален конгрес по клинична микробиология и инфектология.

И тук се изнесоха интересни доклади и показаха поучителни постери.

Всички Референтни центрове към НЦЗПБ изнесоха обобщени данни за епидемиологичната обстановка относно наблюдаваните от тях болести в страната.

Обезпокоително прозвуча предупреждението от Националния референтен център “Сексуално-предавани инфакции (СПИ) и вирусни хепатити”, от което стана ясно, че – въпреки страшния смъртоносен СПИН! – хората нехаят и не се пазят: ежегодно биват регистрирани над половин милиард (правилно сте прочели – повече от 500 милиона!) новозаболели, предимно от гонорея, хламидиаза и сифилис, а понякога – и комбинирано; като добавим и 7200 новозаразени дневно от ХИВ (и 5500 починали), става ясно каква опасност за инвалидизиране, стерилитет и смърт крият всички тези СПИ, една от най-честите причини за заболеваемост в целия свят. Изводът е ясен: необходимо е въвеждане на задължително обучение по здравна и сексуална култура, за което пледираме от дълги години – но кой да ни чуе?

Националният референтен център “Респираторни инфекции и туберкулоза” изнесе данни за тазгодишния грип, който се отличаваше с ранно начало и пик и доминиращо участие на грипен вирус А (H3N2). Продължава да се среща и туберкулозната инфекция, в т. ч. заболяванията, причинени от лекарствено резистентни микобактерии.

Строго специфичните доклади не ни позволяват да ги преразкажем тук.

Важното е, че клиничните микробиолози и инфекционистите имат ежегодно провеждан форум, на който споделят опита си и предлагат съответните решения-

И на тези специалисти, както и на проф. Кантарджиев, да пожелаем най-радушно:

До нови срещи, колеги! :

 

Една забележка. Понеже стана въпрос и за превенцията на инфекциозните болести, нека си припомним, че през 1377 г. Република Дубровник първа в Средновековна Европа въвежда карантината на стоки и хора. Новопристигналите в пристанището бивали затваряни в изолатор за цели 40 дни!

Днес, 640 години по-късно, ние с учудване и безпокойство забелязваме безгрижието на европейските неолиберали и глобалисти към безконтролно нахлуващите пълчища, огромната частот които са неимунизирани, а немалко – са заразоносители от цяла Африка и Близкия Изток, където върлуват опасни болести.

Защо толкова бавно се развиваш, все по-застаряваща, оглупяваща и самоубиваща се Бабо Европо?

Comments are closed.