На вниманието на министър Красен Кралев: Организиране и провеждане на крос и велокрос “Чилов – Родопско здраве”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

С. Славейно, Смолянско е родно място на най-големия български клиницист-енциклопедист чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898 – 1955). Оттам са произлезли още 80 лекари. В него се намира и единствената Къща-музей на лекар в България – неговата. Затова през 2005 г. с. Славейно заслужено бе удостоено със званието “Свещено място на българската медицина”.

В чест и памет на проф. Чилов от 1998 г. насам ежегодно провеждаме “Чилови дни”, като т. г. тя бе 20-та юбилейна.

На 8 клм от Славейно се намира друго знаменито родопско село – Момчиловци, на което дадохме званието “Център на българския здравно-духовен туризъм”, защото в околностите му се намират не само лечебно Аязмо, но и 27 параклиса.

Току до гръцката граница пък се намира друго смолянско село – Могилица, което удостоихме със званието “Център на българското здраве”, защото там живеят най-много дълголетници у нас.

Догодина, на 12 май 2018 г, събота,. ще отбележим 120-годишнина от рождението на проф. Чилов и ще проведем XXI “Чилови дни”.

Бихте ли ни съдействали тогава да организираме и проведем крос с маршрут Момчиловци – Славейно и велокрос с маршрут Славейно – Момчиловци – Могилица, под наименованието “Чилов – Родопско здраве” и под Ваш патронаж, в качеството Ви не само на министър, но и на бивш успешен състезател по дълго бягане и дипломиран лекар?

Tags: ,

Comments are closed.