На вниманието на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български: Здравно-духовният туризъм; безплатно четене на молитви за здраве; отслужване на панихида за загиналите при спасяване българи; издаване на книгата “Дух и здраве”

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Обезпокоен от високата заболеваемост и смъртност на нашия народ от социално-значими заболявания, както и от ниската му духовност и средна продължителност на живота, се обръщам към Вас, като наш духовен пастир, за да получа подкрепа относно следните наши идеи и начинания:

Благословия на Здравно-духовния туризъм, който създадохме чрез ежегодни Родопски здравно-духовни събори и обявяване на смолянското с. Момчиловци за “Център на българския здравно-духовен туризъм”, защото там се намира не само лечебно аязмо, но, в околностите му, и цели 27 параклиса. Същността на проекта “Здравно-духовен туризъм” е благоприятно съчетание на движението сред чистия въздух, здравословната храна и общуването със сърдечни слънчеви хора и посещението на параклиси и други светини, където се общува с Бога – така се укрепва и духовността, абсолютно необходима за профилактиката, лечението и възстановяването след тежки болести, в т. ч. онкологични. С други думи – този вид туризъм е и религиозен, което, в съчетание със здравеопазните моменти, е сполучлива комбинация в интерес на личното и общественото здраве;

Тъй като нашият народ е беден, а свещите и таксите в православните храмове са повишени, не е ли възможно да издадете наредба, съгласно която в определен ден и час (прим. всеки четвъртък от 13 до 14 ч.) във всички тях да се четат безплатно молитви за здраве на желаещи сиромаси; така и БПЦ ще допренесе с нещо за укрепване здравето, призоваване на Божия благослов и повишаване духовната устойчивост на нашите сънародници? Тази идея, инициаторът на която е незабравимият акад. Чудомир Начев, съм я предлагал на Светия Синод на два пъти, но без отговор. Ще си позволя да Ви припомня също, че в недалечното минало БПЦ е поддържала и малки болници, сиропиталища и пр.;

Отслужване на 14 август на панихида за д-р Стефан Черкезов и всички наши сънародници, загинали при спасяване на човешки живот. Мотивите: на 15 август отбелязваме (по наше предложение) Деня на Спасението, който е официализиран от МС (Решение 1039; ДВ/20. 12. 2012), защото на тази дата през 1963 г. д-р Черкезов спасява 47 души от пламнал автобус и умира от тежките си изгаряния. Подарявам Ви и брошурата си за издирените от нас българи – лекари, м. с. и други наши сънародници, починали при спасяване.

Отдавна съм написал текста на публицистична книга “Дух и здраве”, в която разглеждам благоприятното отношение на нашата религия върху телесното и психично здраве на вярващите, чрез съответните подходящи цитати от Библията, обсъждането им и ненатрапчиво даване на здравни съвети. Тази книга би била много лесно издадена чрез финансовата подкрепа на Комисията по вероизповеданията, където разполагат с достатъчно (и неизползвани!) средства за книгоиздаване. Бихте ли ми съдействали за това? Ако проявите интерес, съм готов да Ви изпратя он-лайн, на посочен от Вас мейл, текста, за да прецените стойността му.

Познаваме се лично от дълги години, още когато бях директор на Пресцентъра на МЗ (1992) и Ви благодаря за топлото внимание, с което винаги ме удостоявате, когато се срещнем и за което Ви благодаря.

Колкото и да е нескромно, но ще си позволя да отбележа, че пак по наша инициатива през 1993 г. св. Иван Рилски Чудотворец бе обявен от БЛС за патрон на българските лекари, а датата на канонизирането му 19 октомври – за професионално-съсловен празник – Ден на българския лекар.

Ето защо се надявам на Вашата подкрепа, както и на Вашия благослов за мен, многолюдното ми семейство (имам съпруга-лекарка, която ме е дарила с 4 деца, както и 5 внучета) и духовните ми начинания, които, надявам се, са Богуугодни и в полза на нашия мил православен народ.

Бог да благослови и пази България!

Comments are closed.