Касата закри медицината!

За пореден път наглата Здравна каса се опита, този път – окончателно да унищожи българската медицина.

Сега пък измислили да задължават лекарите да изписват най-евтините лекарства на пациентите си. Без значение, че евтиният плаща два пъти. И че скъпото (оригиналът!) винаги е по-качествено, ерго – по-въздействащо, когато става въпрос за лекарство или медицински продукт, от “евтинджос”, както казва един приятел.

Професията на лекаря е не само занаят, а Изкуство и Мисия. Не случайно Хипократ определя Лекаря (разбира се – добрия, защото има и калпави) като “философ, на Боговете равен”.

Но за Касата изкуството е да преразпределяш пари. Почти половината от 3,3-те млрд лв – за лекарства и медицински изделия (в “белите страни” този процент не надвишава 30. Краде се от богоравния труд на Лекаря. Диктува се лечението – чрез клиничните пътеки – убийците на медицината; сега – и чрез диктуване на рецептите. Аман, бе!

Но този умник, който я измисли навремето, бе възнаграден с нов министерски мандат, макар и засега само служебен…

Да не говорим, че Касата дължи близо 250 млн лв на чуждестранни болници. Това е нищо в сравнение с огромния 80-млрд дълг на България (при средногодишен БВП 93-94 млрд), но е почти годишната издръжка на общинските болници.

Закрийте крадливата, нечестна, отдавна одържавена, ръководена от некадърници Каса, този дущманин на болните и техните лекари, защото тя закрива Медицината!

Comments are closed.