На вниманието на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София: Връщаме имената на д-р Стефан Черкезов и проф. Марин Мушмов

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

Най-големият герой на българското лекарско съсловие е д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и единствен умира от тежките си изгаряния. През 2005 г. в негова и на всички наши сънародници, загинали при спасяване на хора, памет създадохме Деня на Спасението, който е официализиран от МС (Решение 1039; ДВ/28. 12. 2012); така България стана единствената страна в ЕС с подобен морален жест.

Навремето една улица в София е приела името на д-р Черкезов, но след 10 ноември, поради някакво недоразумение, то е премахнато.

По този повод Ви писах м. г., но не получих отговор.

Сега за втори път Ви предлагам името на този самоотвержен българин отново да бъде дадено на някой голям обект в столицата (булевард, площад).

Използвам случая да Ви поканя да присъствате на традиционното отдаване на почит към д-р Черкезов и всички българи, загинали при спасяване, което за 13-ти пореден път ще се проведе на 15 август, Деня на Спасението, точно в 12 ч. с 1-минутно мълчание пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (градинката пред ВМА).

Позволявам си да Ви припомня и още едно име: на големия наш онколог проф. Марин Мушмов (1935 – 1994), което бе дадено, по инициатива на доц. Людмила Дерменджиева и след доклад на д-р Димитър Рангелов, тогавашен зам.-кмет по здравеопазването, на Столичния Онкологичен диспансер (февруари 1995). Проф. Мушмов работи в Националния Онкологичен Център цели 31 години, на който беше зав. клиника и директор до кончината си. Има признати две рационализации. Мушмов бе пословичен със своето трудолюбие и остави неизгладими спомени сред колегите. Сам заболял от рак на стомаха, вече с почти угаснали сили, почти до последния си ден той продължава да обучава студентите си, да провежда изпити и да дава здравно-просветни интервюта по медиите.

Така проф. Мушмов остави неизгладими спомени сред колегите и пациентите със своята всеотдайност към тях, човечност и достъпност.

По непонятни за нас причини обаче името му отпадна като патрон на Столичния Онкодиспансер, след необяснимо и незаконно еднолично решение на един от директорите му.

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

 

От името на Нац. Алианс “Живот в България”, в който членуват повечето от професорите-национални консултанти и на в. “Български лекар”, членове на чиято редколегия са и ректорите на Медицинските университети в страната,

 

ви предлагаме

 

имената на тези изтъкнати наши медици да бъдат възстановени, като:

подходяща улица или площад в София приеме името на д-р Стефан Черкезов, а на СБАЛОЗ – София – отново на проф. Марин Мушмов.

Tags: , ,

Comments are closed.