Прочетено

“281 млн лв са общите и текущи задължения на болниците, като 51 млн лв от тях са просрочени.
 Промяната в здравното осигуряване не може да стане до края на т. г. Дали ще бъде намален основният пакет или надграден – това е решение на политическо ниво. Трябва ни по-развито здравно осигуряване чрез лично доброволно участие и да се прекрати тази свръххоспитализация. (А нали именно прекратяването й беше целта на здравните “реформатори”, които наричаха ОПЛ “ключ към болницата”? И подлъгаха целия народ и съсловието, бел. ред.)

До края на т. г. може да бъдат приети единствено законите за промяна в здравното законодателство. Проблемите са трупани с десетилетия.

Няма да се намалява броя на клиничните пътеки, а ще се търси излизане от тях, минаване към ДСГ. КП не вършат работа и безобразно изкривяват здравната статистика, която дава нужните данни за управленски решения.

Има десетки пъти разлика в плащането по специалности…

От 1989 г. нито един здравен министър не е изкарал цял мандат…”

Министър д-р Божидар Нанев,
Програма “Хоризонт”/16 август 2009 г.

—————————————————

“В България има геноцид към народа и здравеопазването с голям размах помага на този геноцид. Хората нямат пари за лекарства, затова и смъртността у нас е толкова висока. Семейните лекари са се превърнали в писари.

Преди то беше безплатно. Сега плащаме за всичко. Това е грях към Бога! Страдащи и умираещи остават без лекарства и без помощ. Как бих могла тогава да кажа, че здравеопазването ни е добро?”

Стефка Берова,
В. “Доктор”/17 август 2009 г.

—————————————————

“Недопустимо е отношенията в здравеопазването да бъдат поставени изцяло на пазарна основа. Здравето не може да бъде стока!

Ние започнахме да работим като ОПЛ без почти никаква подготовка. Към нас са отправени безброй изисквания. Ние непрекъснато трябва да обикаляме различни институции – Здравна каса, НОИ, РЦЗ, ХЕИ, БЛС… Това губи страшно много енергия.

Като сме частници, защо не можем сами да определяме цената си? Частници сме, когато трябва да се поемат разходи. За приходите ни всичко е точно регламентирано – цената на прегледите и пр. Страшно много пациенти са освободени от потребителски такси (децата до 18 години, бременните, някои болни с хронични заболявания, инвалидите). Прегледите им си остават за наша сметка.

Лекарският съюз в момента е много далече от онова, което очаквахме от него.

Д-р Татяна Желязкова, ОПЛ,
Втора ДКЦ – София, в. “Доктор”/17 август 2009 г. 

—————————————————

“Здравето е най-скъпо. Лечението – още повече.”
“Всички мислят как да променят човечеството, а никой не иска да промени себе си.”
“Човек се учи 2-3 години да говори, а цял живот не може да се научи да мълчи.”
“Забранено за мошеници! Друг вход няма!”
“Дойде тържествено, но не направи нищо съществено.”

Д-р Стоян Миленков, педиатър, Клиника по педиатрия, МУ – Пловдив
От книгата му “Смешно, сериозно”

Коментар: В първото си интервю по най-слушаното политическо предаване “Неделя 150” (водещ Величко Конакчиев), 19-тият здравен министър д-р Божидар Нанев показа хладнокръвие и компетентност и заяви дългоочаквани решения.

Да, проблемите в здравеопазването ни са трупани с десетилетия. Но кой ги създаде? Всеки от нас знае имената на “реформаторите”, които заложиха цели минни полета в здравеопазването, а сега отново напират към властта (и грабежите, на които, трябва да им се признае, са майстори).

Що се отнася до ДСГ, те не само са двойно по-скъпи от КП, но и за тях трябва тепърва да се изработва нова информационна система (а тя също струва неколкократно повече от досегашната, която, впрочем, веднъж бе “купувана”, а парите за нея изчезнаха. Апропо, ексзам.-министър Петко Салчев беше апробирал ДСГ в ИСУЛ, но само след 2 месеца се отказа, защото щеше да фалира болницата…

Ако процентът от БВП за здравеопазването не надвиши поне 5 (в останалите европейски страни е средно 8-9), и си остане на същите мизерни и плачевни 4,2-4,3, за никакви ДСГ не можем и да мечтаем, г-н Министре, и фалшификациите с диагнозите и отчетите към НЗОК ще продължават. Що се отнася до наистина десетократните, че дори и петнайсетократни разлики в заплащането между някои специалности, тук фактически става въпрос за 20-годишното предъвкване – от БЛС, на когото точно това трябваше да му е главната работа! – на остойностяването на дейностите.    

В това време колегите бягат зад граница или във фармацевтични фирми, а средната продължителност на живота на българите не мърда и с ден.

За какво ручахме жабетата, г-да псевдодемократи?!

Що се отнася до определението на Стефка Берова за геноцида, то не е далеч от истината. Както и мнението на колежката Желязкова относно меркантилизирането на здравеопазването ни. Колко пъти бихме тревога относно бакализацията му и превръщането на здравето в стока, на лекарите в ЕТ, а на болниците (вкл. университетските!) – в ЕАД-та?! 

Добре, направиха ги частници. Но, действително, на кой частник държавата със закон определя тарифите и работното време, освен на ОПЛ? На кой собственик на квартална бакалия напр. тя може да разпореди да дава сирене и салам безплатно на определени хора от махалата? Разбира се, че на никой. Но на ЕТ “ОПЛ” вменява да преглеждат безплатно огромен контингент пациенти.

Киров, нали ти беше защитникът на постоянно преизбиращите те все по-оредяващи членове на безсрочно приватизирания от теб НСОПЛБ? Нали друго определихме и решихме при създаването му през м. ноември 200 г. в Хисаря, където в. “Български лекар” ви свика?!

Все едно и също, безкрайно и вече опротивяло ни дъвчене на създадените от неколцина хитреци общонационални и общосъсловни проблеми – и така скоро ще надхвърлим юбилейните 20 години лутане, лъжи, измами на милия ни народ и някога славната ни колегия. 

И кога най-после ще стигнем поне дъното?

Прав е колегата Миленков: “Здравето е скъпо. Лечението – още повече.”

Ще добавим: а продължаването или преструктурирането на тотално обърканата и оплетена “здравна реформа” ще продължава сигурно още 20 години, ще струва непосилно скъпо и едва ли някога ще приключи, докато в това време народът ни ще продължава да се стопява (основният ни държавен и национален проблем е демографският!), а средната продължителност на хората няма да се повиши.

Кажете, за какво всъщност беше започната тази “реформа”, освен за забогатяването на неколцина тарикати?

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.