“Потресена съм…”

Това заяви една майка в zdrave.net. И, още: “Това, което ми се случи миналата нощ, ми се струва кошмарно; дано никога да не се повтаря. 10-годишният ми син цял ден не сваляше температурата под 40 градуса. Отгледала съм две деца, но никога досега не съм викала “Бърза помощ”. Тя дойде с огромно закъснение от 3 часа. Като разбра, че го викаме “само” заради висока температура, лекарят ме нахока: “Защо злоупотребявате?” Трябваше да изпадне в гърч ли? Значи аз бях виновна, че съм ги потърсила в момент на безизходица и майчина паника?

Дано никога да не ми се налага повече да потърся “Бърза помощ”. Напълно разбирам тези, които бият лекари. Ако бях достатъчно силна, и аз бих набила онзи наглец. А иначе знаят да искат високи заплати…”

Ще цитираме и споделеното с нас от проф. Юлиан Вучков, който неотдавна загуби жената, с която съжителстваше:

“На моята Диана изведнъж ѝ стана много лошо в събота, някъде към 17 ч. Повърна няколко пъти, припадна. Звъннах на “Бърза помощ”, представих им се, обясних случая. Казаха ми да не се надявам да дойдат скоро; до полунощ, т. е. – след цели 7 часа!!) “можело и да пристигнат”… Бях принуден да взема такси и да я закарам до “Пирогов”, където веднага я приеха в Реанимацията, но само след час и половина почина…”

Вярно е, “Бърза помощ” (не употребяваме русизма “Спешна”, с която, кой знае защо, бе заменено българското ѝ определение) е викана за какво ли не. Ние сме давали десетки дневни и нощни дежурства и добре знаем колко разглезени са някои пациенти: разкарвали са ни дори и в малките часове за щяло и нещяло – субфебрилна температура, хемороиди, запек. Нали е безплатно…

Знаем също, че персоналът недостига.

И че вече го бият едва ли не всекидневно.

Наше е предложението чл. 131, ал. 2 от Наказателния кодекс, предвиждащ много по-строги наказания при нанасяне на телесни повреди на длъжностни лица (полицаи, съдии, прокурори, съдебни изпълнители) да се допълни с “медицински специалисти (в. “Български лекар”, бр. 12/2009, стр. 2); то бе внесено в НС, след няколкогодишно настояване, от министър Десислава Атанасова и прието. Предлагали сме също “Бърза помощ” да премине към МВР, както е в много други страни: така и кадровият проблем ще бъде решен, и полицаите и огнеборците ще бъдат обучени да могат да оказват елементарни първични действия.

И това ще стане някога, в края на съществуването на българската държава.

Но дотогава би могло шефовете на “Бърза помощ” по места поне да провеждат кратки напътствия (чиновническият термин е “инструктажи”) с колегите: да не бъдат груби и нетактични с хората, които са ги потърсили за себе си или за своите близки.

Иначе – не се ли убедихте: спасение лошото отношение, неприязънта, недоволството, недоверието и… побоищата няма да има…

Comments are closed.