На вниманието на община Ямбол чрез кмета Георги Славов

Уважаеми съграждани,

Подновявам предложението си, направено преди 2 години, а именно: да назовете подходящ обект в нашия град на името на мъченика на комунистическите репресии д-р Петко Момчилов (1893 – 1953).

Той е бил най-известният лекар – хирург, ортопед и акушер-гинеколог в Ямбол от 1927 г., когато се заселва тук, до вероломното си убийство.

Роден е във Велико Търново. Следва медицина в Лион, но прекъсва, за да отиде доброволец в Балканската и Първата световна война, след което, тъй като френските власти не му позволяват да се върне, се прехвърля в Неапол, където се дипломира.
След това работи като военен лекар.

Жени се за Христина Панайотова и се премества  Ямбол, където през въпросната 1927 г. (преди 90 години!) открива голяма частна болница (прословутата “Момчилова клиника”) с 21 легла, рентенов кабинет, хирургично-ортопедично, вътрешно, УНГ и АГ-отделение.
При обявяването на Отечествената война отново се записва доброволец, и то – заедно със съпругата и по-голямата си дъщеря.

След национализацията на клиниката си, подарява целия инструментариум на общинската болница и Родилния дом.

Обвинен в “шпионаж”, на 24 декември 1952 г. е осъден на смърт по скалъпения “Малък католически процес” (при това – без да е католик; православен е). Присъдата е изпълнена на 23 януари 1953 г.

Ние, ямболци, сме в дълг към паметта на този светъл човек, лекар и патриот.

Би могло Родилното отделение или площада пред болницата да приемат неговото име, и това да стане преди Деня на българския лекар/19 октомври.

Tags: 

Comments are closed.