На вниманието на г-н Людмил Панов, кмет на Велико Търново: Тържествено отбелязване на Деня на спасението

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПАНОВ,

Вероятно Ви е известно, че Денят на Спасението, създаден през 2005 г. по наша идея, с подкрепата на МЗ, БЛС, БЧК, КТ “Подкрепа”, КНСБ, “Мати Болгария” и ВМА, е официализиран от МС (Решение 1039/20. 12. 2012; ДВ/28. 12.2012), с което България стана единствената страна в ЕС, оказваща почит на своите сънародници, загинали при спасяване на хора.

Знаете, че създадохме това честване в памет на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и почива от тежките си изгаряния. Издирили сме имената на още над 120 лекари и м. с., както и на други себеотрицателни българи, починали при спасяване; те също заслужават почит към своя подвиг и светла памет.

Денят на Спасението се отбелязва традиционно на 15 август с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. пред ВМА, МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” и пред други лечебни заведения в страната, но това ни се струва недостатъчно.

Намираме, че именно на Велико Търново подобава първи да разшири това оказване на почит към д-р Черкезов и останалите наши герои и то да наподобява 2 юни.

Нашето предложение към Вас е:

Вечерта на 14 август да се организира Вечерна проверка и заря;

На 15 август в 12 ч. пред всички общински учреждения да бъде издигнато националното знаме, сирените да вият, а движението да спре за 1 минута в целия град.

Надяваме се, ако всичко това бъде изпълнено успешно, догодина да се повтори и в други градове.

Tags: 

Comments are closed.