Трети национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия

За трети път гръдните, сърдечни и съдови хирурзи ще се съберат на своя национален конгрес. Разбира се, и сега ще присъстват известни чуждестранни гости (от Германия, Белгия и др.); ще се изнасят интересни доклади (заявките са 68!); ще се обменя колегиален опит (вкл. с обсъждане на нови методики и оперативни техники); водещи медикоапаратурни фирми ще покажат последните авангардни технологии в кардиохирургията. Всичко това се прави в името на квалификацията – което означава – заради пациентите и тяхното здраве и живот. И основната, водеща роля отново ше играят лекарите от УМБАЛ “Св. Екатерина”, която се превърна в стожер на тези специалности за цяла България; те ще изнесат общо 6 доклада по 4 теми: коронарна хирургия, клапна хирургия, хирургия на дисекираща аорта; изкуствено сърце.

А темите са интересни: видеоасистирана гръдна хирургия (бял дроб и плевра, хранопровод, медиастинум); реконструктивна хирургия на гръдната стена и млечната жлеза; вродени сърдечни малформации (при деца и възрастни); клапна хирургия; хирургично лечение на ИБС и нейните усложнения; хирургично лечение на ритъмно-проводните нарушения на сърцето; хирургично лечение на пораженията на клоновете на аортната дъга; артериални реконструкции в аортно-феморалния сегмент; разни.

Конгресът ще се проведе в хотел “Мелиа Гранд Ермитаж”, Златни пясъци.

Официалното откриване в 8,30 ч на 2 октомври ще бъде последвано от встъпителна лекция на президента на Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УНСБАЛ “Св. Екатерина”. Почетната лекция ще е на друг известен европейски кардиохирург: проф. Paul Sergeant от Loeven, Белгия.

Конгресът се свиква през 2 години. Очаква се той да бъде открит от здравния министър д-р Божидар Нанев, който е, освен общ и детски, но също и гръден хирург.

На добър час и успех на конгреса!

Tags: , , ,

Comments are closed.