На вниманието на Министър проф. Николай Петров, дмн: Посмъртно награждаване на д-р Алекси Деянов с почетен знак – златен на МЗ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

 

С дълбока скръб научих за кончината на дългогодишния зав. Здравната служба на с. Арда, Смолянско д-р Алекси Деянов, в навечерието на Деня на Спасението. Този уникален Човек, Родопчанин и Лекар буквално се раздаде за своите земляци и за мен е синоним на лекарска всеотдайност и себеотрицание. С какъв стоицизъм ходеше на нощни хемодиализи в Смолян – и зиме, и лете, за да може да се върне сутринта да лекува хората! Да не говорим, че и след като му ампутираха двата крака не отказваше никому преглед и лечение; буквално – до сетния си дъх. Да добавим, със срам, че ТЕЛК – Смолян му е намалила мизерната инвалидна пенсия със 100 лв…

Бог да прости този светец-великомъченик!

Нещо повече: ще си позволя да направя съпоставка, макар и наглед – странна, между проф. Чилов и д-р Деянов. Да, единият е великан на българската медицина, чл.-кор. на БАН, с над 220 научни публикации, другият – незабележим скромен селски лекар на едно малко гранично българско селце. Но – и двамата родопчани са работили денонощно, всеотдайно и самоотвержено за своите пациенти, дори и след тежките си заболявания. И двамата са уважавани и искрено, до болка, обичани от своите земляци.

Затова и д-р Деянов заслужава своето признание от обществото и съсловието. Вече предложих на кмета на с. Арда да увековечи паметта му, като даде неговото име на Здравната служба в с. Арда. Предложението ми вече е подкрепено от УС на БЛС.

С цел да подчертаете – пред цялото общество и съсловие! – значението на Духовността и Всеотдайността на българския лекар, бихте ли сметнали за уместно да удостоите с Почетен знак – златен, първа степен (посмертно) този забележителен наш колега?

Tags: ,

Comments are closed.