На вниманието на УС на БЛС: Недопустима е търговията със страданието?!

Уважаеми колеги,

Добре знам, че лекарите ме приемат предимно като журналист, а журналистите – като лекар. Вярно е и друго: че имам висше образование и по журналистика, оттам – и правото да се обръщам и към едните, и към другите с „колега“. Никой журналист обаче не е писал повече и по-положително от мен за лекарите.

В почти всичките от 45-те си книги и стотиците статии и интервюта те са главните герои; създадох им и (с ваша подкрепа) професионално-съсловните празници Ден на Българския лекар, Чилови дни и официализирания от правителството Ден на Спасението. Но сега с болка и неудобство ще си позволя да ви обърна внимание върху все по-ширещата се корупция и търговия с човешкото страдание, която някои индивиди допускат с цел бърза и лесна печалба.

„Примум нон ноцере!“; „Пациентът е рес сакра (свещена вещ)“ са свещените постулати на Татко Хипократ. Винаги ли?

Достатъчно е да гледате „Господари на ефира“, за да се убедите с доказателства относно фалшифицирането на документи и източването на Касата; Лъжата като че ли стана основно занимание на принудените да я извършват (за да избягнат фалити) лечебни заведения, които един лъжереформатор-зъболекар набута в Търговския закон и вкара Търговията в Храма на Медицината; а там, където Търговията влезе, Медицината излиза.

Много по-грозни обаче са издевателствата над тежко болни пациенти, които биват лъгани и буквално ограбвани чрез несъществуващи диагнози. Примерите са безброй. Най-отвратителният от тях: скорошното излъчване на репортаж за „дейността“ на д-р Петър Кътев от София, който мами раковоболен в последния стадий чрез несъществуваща туберкулоза, Лаймска болест, хламидиаза и пр., вземайки му огромни суми за „изследвания“, направени в частна лаборатория, които не се потвърждават от държавната. Няколко дни по-късно човекът умира…

Д-р Кътев се оправдава писмено: пациентът дошъл при него не за преглед и лечение, а за… извършване на изследвания. Явно се опитва да прехвърли вината у клиничните лаборантки. Та нима работата на лекаря не е именно в поставяне на диагноза, назначаване на лечение, извършване на рехабилитация и проследяване на съдбата му – според както ни е учил великият Чилов? Всички знаем и за мнимите „операции“, дори и извършвани без всякаква необходимост – само и само да се отмъкне някой лев от пациента и Касата. Тъй като ме държите настрани от дейността си, искам да ви попитам: разтревожил ли се е УС на БЛС от подобни уродства, набелязал ли е мерки срещу тях?

Водещите предаването призоваха МЗ и ИАМО да разследват случая. Въпросът далеч не опира само да тях. Те просто забравиха за БЛС и Комисията за лекарска етика.

Като един от първите 4-ма лекари, призовали правителството да възстанови БЛС още през 1988 г. (водеше ни незабравимият проф. Димитър Радонов, който така и си отиде огорчен от съсловната ни организация) и като двукратен член на УС на БЛС и на УС на СЛК, си позволявам да ви призова да обсъдим и предприемем мерки за рехристиянизацията на колегията, за непримиримост спрямо подобни извращения – печалба на всяка цена, дори и тя да е здравето и живота на пациентите! Иначе – не се сърдете на журналистите, че изкарват на светло подобни злодеяния, уронващи престижа на богоравната ни професия и на хората, които всеотдайно я упражняват.

В момента пиша новата си книга – „Докторе, бъди благословен!“. За съжаление, ще изпия горчивата чаша докрай и за пръв път ще публикувам в нея и подобни случаи. Уви, такава е съществуващата реалност.

Тя не ви ли тревожи?

 

Ще допълня още нещо.

Смятате ли, че работата на УС на БЛС се свежда почти единствено до НРД, който и без това не се спазва от Касата-монополист?

Чудесно е, че организирате Деня на българския лекар и участвате в Чилови дни и Моллови дни, както и в ритуала по повод Деня на Спасението. Но с това ли се изчерпва съпричастието ви в тези духовни прояви? Не ви ли тревожат все по-зачестяващите измами от страна на наши колеги не само спрямо Касата, а и спрямо все по-губещия доверие в нас страдащ човек, при това – сънародник? Нямате ли чувството, че сме далеч от обаянието и въздействието върху хората на най-великия български светец Иван Рилски Чудотворец, когото през 1994 г. обявихме за патрон на съсловието, от заветите на професорите Константин Чилов, Васил Моллов, Стоян Киркович и останалите наши наставници, и че в средите ни все по-уютно се намърдват хора с дипломи, които използват болния като банкомат, а Медицината – като бакалия, което е не само гавра с човешкото достойнство, а и престъпление срещу народа ни, ако щете – и срещу човечеството?

За пореден път ви предлагам съвместно с БАН и Съюза на българските писатели да изградим Център за здравна и духовна култура с цел, от една страна – повишаване здравните знания и навици на народа ни и, от друга – внушаване на етика и духовност сред колегията.

Извинявайте, ако с нещо съм нарушил нечие спокойствие, но не мога да остана безучастен пред разрухата на лекарската същност, а тя, освен висока квалификация, чест, достойнство и отговорност е и, преди всичко – Човеколюбие. Нали нашата медицина се казва хуманна, а не – бакалска?!

Tags: ,

Comments are closed.