Спазва ли се Конституцията?

По Конституция всички болници у нас – частни, държавни или общински – са равнопоставени.

Затова и трябва да имат еднакви права, но и задължения. Защо тогава в нито едно от частните болници няма Противошокова зала?

Неотдавна една жена загина в линейката именно поради това: само 4 болници в 2-милионна София разполагат с това звено; техните Противошокови зали са препълнени; могат ли да поберат на практика половин България? Няма ги и в маститите частни болници, които започват да ти искат пари още от паркинга. В частните болници си гледат печалбата: не приемат тежки случаи, нито здравнонеосигурени, разни клошари и пр. Затова Университетските и Областните болници генерират загуби и дългове; те са вече над 500 млн лв. Частните болници, естествено, нямат никакви дългове.

Когато започна т. нар. “здравна реформа”, по чиято вина умират толкова много българи, “баш-реформаторите” като д-р Димитър Игнатов ни уверяваха, че частните болници ще си имат ценоразпис-тарифа на вратите, и няма да вземат нито стотинка повече. Не спомена, че ще използват обществения ресурс, т. е. ще бъдат не равнопоставени, а много по-привилегировани от останалите. “Откъдя-накъдя, ва?”, както казваше един дебил по “Господари на ефира”.

Така че докато не се поправи това недоразумение в Конституцията и частните болници ще продължават да имат само права, но не и задължения, положението няма да се промени към добро.

Comments are closed.