Изтърколи се и 2017. Е и?

За кой ли път посрещаме поредната Нова. Това значи – поредната (коя номерация, наистина?) вяра и надежда в здравеопазването. Без Любов. Любовта в Медицината отдавна е изхвърлена от престъпните баш-реформатори. Изместиха я клиничните пътеки, парите, вечното надхитряне с Касата-монополист, превръщането на здравето в стока, лечебните заведения – в търговски (по-скоро – сергийни) дружества. Далеч, далеч назад, в романтичното минало, останаха принципите на нашите славни предци Моллов, Киркович, Чилов. Никой не иска и да си спомня за тях: те не носят пари.

За кой ли път оставаме разочаровани от поредния здравен министър-еднодневка. Николай Петров изравни “рекорда” на неадекватната Анна-Мария – само 6 месеца в министерското кресло. (Време, колкото за една абортирана бременност). Имат ли друга мисъл в главите си тези хора, когато заемат отговорни държавни постове, освен – как да си напълнят джобовете и да облагодетелстват най-близките си? Кога ще обърнат внимание на Духовността в Медицината, на продължаващото обучение, на действителното остойностяване на лекарските дейности?

Защо не признаят, че дълговете на болниците ще продължават да растат, че предстоят неизбежни фалити на общински и дори на областни болници, че университетските са прекалено много за малката ни страна, че… Може ли да бъдат изброени всичките проблеми на националното здравеопазване, мините със закъснител, оставени ни от лукавия “реформатор”-зъболекар, награден с… нов мандат, макар и служебен? В резултат: печален доклад на Европа за срутеното от него здравеопазване.

Имаме си и нов министър – 4-ти за годината…

И демагогия, демагогия – без начало и край. Щели да прекратят монопола на Касата, да въведат електронното здравеопазване, да регулират и уеднаквят цените на медицинските изделия. “Възцарете вечна обич, вечна правда по света!”, както призоваваше Смирненски своите червени ескадрони. Да, ама нищо не става без кадри, които решават всичко, както казваше сатрапът Сталин. Къде са нашите хора? Средната възраст на работещите у нас лекари надхвърля 55 години. 90% от новозавършилите, току-що сложили дипломата в джоба си, панически бягат в чужбина. А възрастният човек си следва отъпканата пътечка, рутината. От него реформатор не става.

Е, да ви е честита Новата 2018 г., братя и сестри лекари!

Останаха ли ви още сили за Вяра, Надежда и Любов?!

 

НАШАТА РАВНОСМЕТКА/2017

 

Проведохме: ХХ юбилейни ЧИЛОВИ ДНИ;

XIII Ден на Спасението

Кръгла маса в с. Славейно “Движение Кота-90”

Създадохме ДЯДОВДЕН/17 ноември.

 

ПРЕДСТОЯЩО/2018:

120-годишнината на проф. Константин ЧИЛОВ/10-12 май

 

Абонирахте ли се?!

 

Абонаментът продължава във всеки пощенски клон, както и в “Доби-Прес”; можете да го извършите допълнително и всеки месец от 1-во до 15-то число. Каталожен № 113.

Tags: , , , ,

Comments are closed.