Инициативно писмо от акад. Богдан Петрунов и д-р Тотко Найденов до ректорите на медицинските университети в страната

Акад. Богдан ПЕТРУНОВ, председател на Отделението по медицина при БАН

Д-р Тотко НАЙДЕНОВ, гл. редактор на в. “Български лекар”

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РЕКТОР,

 

През м. май 2018 г. се навършват 120 години от рождението на един от най-бележитите български лекари чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898 – 1955), в чест на когото от 1998 г. насам провеждаме, съвместно с МЗ, БЛС, БАН и Съюза на българските медицински специалисти “Чилови дни”. Ние нямаме друг подобен клиницист-енциклопедист: той е написал над 220 научни труда във всяка област на вътрешната медицина – кардиология, пулмология, гастроентерология, ендокринология, хематология, дори нутриционизъм и паразитология; създател е на българската клинична лаборатория.

През идващата 2018 г. “Чилови дни” ще бъдат организирани по следния начин:

 

# На 10 май, четвъртък, в Големия салон на БАН – тържествено събрание с научна сесия, на която право на академична лекция ще имат новите носители на Наградата “Проф. К. Чилов”;

# На 12 май, събота, 12 ч. – тържествено връчване на наградите в единствената Къща-музей на лекар в България – Къщата-музей “Проф. К. Чилов” в родното му село Славейно, Смолянско, което през 2005 г. сме удостоили с почетното звание “Свещено място на българската медицина”, защото освен проф. Чилов от там са произлезли още 80 лекари.

 

Във връзка с юбилея, само през 2018 г. с Наградата “Проф. К. Чилов”, по изключение, ще бъдат удостоени по един интернист от всеки Медицински университет в страната, определен от Вас в срок не по-късно от 1 март. Тясната клинична специалност е без значение.

Наградата “Проф. К. Чилов” представлява диплома, подписана от здравния министър, председателите на БЛС, БАН и СБМС и главния редактор на в. “Български лекар”. По Ваша преценка, бихте могли да организирате за своя лауреат академична лекция в ръководения от Вас университет и да му определите отделен индивидуален стимул.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.