Чуто, прочетено

“Проблемите ни са: нереформираната здравна система и лобитата.

Не съм съгласна, че в здравната ни система се краде най-много! Първата мисъл в главата на някой лекар, който спасява човешки живот, съвсем не е как да краде.

Трябва контролните органи да си бъдат на мястото. Такива обвинения – в едва ли не масови кражби, при това – хвърлени от министър, са недостойни спрямо хората, което спасяват живота и връщат здравето на хората.

Един здравен министър трябва да има изключителни познания за системата и да е разпознаваем и у нас, и в структурите на ЕС и да черпи от богатия им опит.

Огорчена съм, че един здравен министър, който е знаел, че срещу него има одитен доклад, излиза, без всякакви проверки, да ме обвинява в несъществуващи нарушения. А аз вече бях готова с една визия за работата на Фонд “Лечение на деца в чужбина”. Още на втория ден след назначението ми дадох интервю, че в съществуващия Правилник за работата му има противоречия. Основната причина да не се променя той е в т. нар. “медицински изделия”… Поправих го, но ме уволниха, и то точно в деня на трансплантацията на детето, заради чието спасяване работих…

Един здравен министър не бива да се поддава на политически влияния – те трябва да бъдат осъдени от съсловието!”

 

Из интервю на д-р Тинка Троева по Програма “Хоризонт”: 7 ноември

Tags: 

Comments are closed.