Министър Кирил Ананиев: “Искам да сложа край на недостига на пари и лошото лечение”

Това е заглавието на интервюто на новия ни здравен министър пред в. “24 часа”/11 ноември. Ще цитираме част от него:

“Имам план за действие, който не предвижда нито 100, нито 30 дни толеранс.”

Въпрос: “Можете ли да спре кражбите в здравеопазването, за които говори финансовият министър?”

Отговор: “Естествено. Това е едно от направленията, към които аз ще се насоча. Как ли? С различни ревизии и засилване на контрола, внезапните проверки, проверки в лекарствата, особено в протоколите за скъпоструващите, контрол върху предписването на лекарства, контрол върху аптеките.”

По отношение електронното здравеопазване заявява:

“То е един от основните ми приоритети. Ще се помъча да го ускоря през следващите месеци във всичките му форми – и електронната здравна карта, и електронната рецепта, и електронното направление, и електронната платформа за обществени поръчки за лекарствата. От факта, че не са се случвали нещата, както трябва, е видно, че има съпротива, но трябва да вляза вътре, за да видя къде точно е проблемът. Досещам се за някои неща, но едно е да гледаш отвън, друго е да влезеш вътре.”

Въпрос: “Проблем за всички българи е корумпирането на личните лекари от страна на фармацевтичните фирми с различни бонуси. Ще го спрете ли?”

Отговор: “Има механизми, с които да се спре, вкл. и чрез прекратяване на договорите с тези, които се поддават на такива грозни стимулации.”

 

Обсъждане. Добре звучи. Впрочем, предишните 4-5 министри също се заканваха, че ще въведат електронното здравеопазване, но нещо не им се получи. По отношение контрола, ще попитаме министъра: а къде и какви са контрольорите? И кой ще контролира пък тях и началниците им? Защото не е тайна как се извършват проверките по места: оторизираните органи получават съответните указания от своите директори, които са им работодатели: кое лечебно заведение или аптека “да ударят” (ако прибегнем до жаргона от Тефтерчето на един бивш депутатин, Витанов ли беше?), кого “да пожалят” или “да минат отгоре-отгоре”. Защото – тайна ли е? – и в здравеопазването, както навсякъде в нашата мила родна страна, действа паролата “наш човек”.

Електронното здравеопазване отдавна-отдавна трябваше да бъде разрешено. Но пък именно то е основната пречка към краденето, източването на обществения ресурс.  Който въведе електронното здравеопазване, ще заслужи най-малко орден “Стара планина”; ние лично ще го предложим!

Публична тайна е и явното корумпиране на колегите, особено – на ОПЛ, от страна на агресивни фармацевтични фирми: то не са бонуси, отчисления, екскурзии в чужбина. Правилно е да се предвидят съответните санкции, вкл. прекратяване на договорите. Пита се, обаче, след това – кой ще покрива нсе по-оголяващата откъм кадри първична извънболнична медицинска помощ?

Няма, никак няма да му е леко на новия ни министър.

Но – нека опита…

Tags: 

Comments are closed.