Пастет “Столетник”

Пастет “Столетник” е изобретен от видния наш микробиолог проф. Христо Чомаков, който неотдавна ни напусна в почтена възраст, над 85-те, като твърдеше, че е укрепил здравето си именно благодарение на него. Този хранителен продукт е доведен до използване от хората благодарение на Милкана Йорданова, която запознах с професора; тя произвежда пастета в собствената си мандра “Родопа Милк” в с. Смилян. Той е убедителен пример, при който се съчетава биоразнообразието на България (млечно-кисели бактерии – пробиотици) и растителни добавки (пребиотици). Рецептата му е следната: кисело мляко, съдържащо концентрат от бацилус булгарикус, зряло саламурено сирене и извара с добавяне на червен ямболски лук, червен пипер и нерафинирано слънчогледово олио.

Благодарение усилията на видния български генетик акад. Атанас Атанасов, пастет “Столетник” бе одобрен като “полезен модел” от Патентното ведомство на Р България.

Превръщането на храната в лекарство (както ни съветваше Хипократ) е следващата голяма крачка пред науката в 21-вия век.

Родопите са богат източник на биопродукти – залог за крепко здраве и дълголетие.

Днес, когато навлизаме в ерата на персонализираната медицина, трябва да преминем и към персонализирано хранене и диета. Добре известно е, че генетичните разлики между хората значително влияят върху метаболитните процеси и отговори. Тези сложни взаимодействия могат да бъдат проучени не само за да се подобри лечението на дадена болест, но и да се предотвратява появата й.

Няма по-добро място в България за всичко това от Родопите!

Tags: , ,

Comments are closed.