Награди на Български лекарски съюз – Лекар на годината 2017

Категория Ти си нашето бъдеще  – 16 лекари от цялата страна.

Категория Принос  развитието и утвърждаването авторитете на съсловната рганизация – д-р Марияна Михайлова,която винаги е демонстрирала принадлежност и съпричастност към съсловието, и която не веднъж е защитавала авторитета на лекарския съюз.

 

Категория Активен принос в развитие на дадена специалност (ендокринната и лапароскопската хирургия) – проф. д-р Росен Димов. Проф. Димов е професор към  ”Катедрата по Специална Хирургия” Медицински Университет, Пловдив. Преминал е множество специализации по лапароскопска, инвазивна, ендокринна хирургия в Италия, Франция, Великобритания, Австрия, Турция, Хърватска и др. Главен изследовател в шест клинични изпитвания и коизследовател в други три от 2004 до 2017

 

Категория Мениджър на годината – д-р Тодор Тодоров, изпълнителен директор на МБАЛ “д-р Стамен Илиев” гр. Монтана. „Мениджър на годината 2017“. Д-р Тодоров оглавява лечебното заведение от 2015 година. Има специалност „Хирургия“ и „Детска хирургия“. Под негово ръководството болницата в Монтана е в много стабилно финансово състояние и за поредна година  2016 дружеството завърши на печалба и няма просрочени задължения. Министерството на здравеопазването поставя болницата на едно от челните места по резултатност и по  финансова стабилност.

 

Категория Принос в развитието и прилагането на иновативната медицина – двама наградени лекари: Доц. Цветан Минчев, който извърши уникална операция – субституция на трахеята, в която бе изграден и имплантиран цял орган от автоложни присадки, извършиха в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. В 10-часовата интервенция са уаствали екипи от 4 специалности – по Гръдна хирургия, Пластично-възстановителна хирургия, Кардиохирургия и УНГ под ръководството на д-р Цветан Минчев.  За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези.

Вторият награден – Доц. Иван Танев е потомствен лекар, доктор по медицина, доцент по офталмология, специалист по Здравен мениджмънт и началник на Трето очно отделение на Университетската очна клиника в Александровска болница. Специализирал е в най-съвременните области на диагностиката и хирургичното лечение на очните заболявания във Европа и САЩ, което му позволява да реализира осъвременяването и въвеждането на разнообразни високотехнологични диагностично-лечебни методи в офталмологията. Доц. Танев, извърши очна операция за имплантиране на изкуствен ирис, като за първи път у нас тази манипулация е направена на дете.
Категория Дългогодишен принос в развитието на медицината – Доайен 2017 – проф. Георги Георгиев специалист УНГ, доайен на българската оториноларингология, всепризнат специалист по онкохирургия, с над 50 хил. операции в практиката си. Проф. Георгиев продължава да упражнява професията си и до днес, на 85 годишнина възраст, като специалист в клиниката по Уши, нос и гърло в “Първа МБАЛ София”. Проф. Георгиев е известен със сериозната си научната дейност и с въвеждането на иновативни оперативни методи в УНГ.

 

Категория Лекар на годината 2017 – доц. Николай Янев – Доц. Янев извърши уникална оперативна интервенция в „Пирогов“. Той направи операция на тумор на челюстта с хемифация томия. За осъществаването на тази операция бяха съчетани върховни технологии от различни европейски държави. Освен прилагането на високи технологии, в тази изключително сложна интервенция е приложен още един основен принцип на медицината от бъдещето, а именно интердисциплинарния подход, чрез съчетаване на екипи от различни специалности.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.