Академик Богдан Петрунов – отново отличен

“Когато съм натоварен с работа, се чувствам най-добре!”, това е неизменното кредо на акад. Богдан Петрунов, носител на най-високото отличие “Лекар на България”, Наградата “Проф. К. Чилов” за висок професионализъм и лекарска етика и Наградата “Акад. Тошко Петров” за принос към общественото здравеопазване.

Без съмнение, акад. Петрунов е доайенът и водещият специалист у нас в областта на алергологията и имунологията, с широка международна известност, дългогодишен директор на НЦЗПБ. Първенец на випуск 1960 на МФ – София, специализирал в САЩ, Англия, Франция, Холандия, Чехословакия, създател на първата у нас Лаборатория по алергология, в която се разработват и внедряват широко в практиката над 200 вида алергенни препарати за специфична диагностика и лечение на алергозите и така се постави началото на съвременната българска клинична алергология. Създател е на ново научно направление, свързано с разработването, изучаването и внедряването на полибактериалната реактивност и алергизацията, които намират широко направление в терапията на алергозите у нас и в чужбина: Респивакс, Уростим, Дентавакс и пр. (В създаването на при почти всички от тях най-дейно участие е взел проф. маг.-фарм. Рахамин Шекерджийски).

Акад. Петрунов е автор е на над 225 научни публикации, 85 от които – в най-престижни чужди списания; съавтор е на 14 монографии, 4 от които – издадени в чужбина. Гост-лектор в Русия, Чехия, САЩ, Канада, Китай, Австралия, Тайван, Индия, Куба, Либия.

Активен член на Европейската академия по алергология и клинична имунология, първи и засега единствен чуждестранен член на Руската академия на науките (1995), председател на Българското дружество по алергология; член на УС на Българо-японската фондация “Хасуми”. Като експерт на СЗО (от 1978 г.!) е организирал първите лаборатории по алергология в Индия и Куба. Председател на Съвета на настоятелите на МУ – Плевен.

Дългогодишен главен редактор на списанията “Инфектология” и “Проблеми на заразните и паразитните болести”; неизменен председател на Редколегията на в. “Български лекар”.

Носител на орден “Кирил и Методий”, най-високото отличие на БАН – Почетен знак “Марин Дринов” и ордена “Звезда за сътрудничество с Италия”.

Председател на Отделението по медицински науки при БАН.

Именно заради акад. Петрунов българската алергология се ползва с висок авторитет в света.

(Малцина знаят, че успоредно с реалната гимназия, бъдещият академик е завършил и Музикалното училище като извънреден ученик! Свирел е блестящо на цигулка. Но Медицината го е отнела от нея…)

 

Преди дни акад. Петрунов бе отличен и с Наградата за цялостен значим принос в развитието на българската медицина “Medical Awards” на Пациентски организации “Заедно с теб”.

Всеки ден в 8 ч. ще го намерите на работното му място в НЦЗПБ. Не отказва преглед или съвет никому.

Честито и за много години, акад. Петрунов!

Tags: , , , , ,

Comments are closed.