На вниманието на г-н Николай Мелемов, Кмет на Община – Смолян: Отхвърляне предложението за наименоване здравната служба в с. Арда на името на Алекси Деянов

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

С потрес научих, че общинските съветници са отхвърлили предложението ми, подкрепено и от УС на Българския лекарски съюз, а именно: Здравната служба в с. Арда да носи името на дългогодишния си завеждащ д-р Алекси Деянов. Не очаквах, че ще се намерят родопчани, които да сторят това: те са пословични със своята духовност, почтеност, взаимопомощ и слънчево излъчване. Какво ви става, любими мои хора?! Толкова ли ви промени бездушното меркантилно време?!

Д-р Алекси Деянов се превърна в синоним на лекарска храброст, себеотрицание и човеколюбие.

Макар и с тежна хронична бъбречна недостатъчност, той ходеше 3 пъти седмично на хемодиализа в Смолян, и зиме, и лете– и то само нощем! – за да се върне рано сутринта в Здравната служба и да лекува земляците си, въпреки собствените си болки и неразположение. Продължи да го прави и след като последователно му ампутираха двата крака. Получи и неочакван удар от… колегите си: ТЕЛК му намали инвалидната пенсия със 100 лв! Но д-р Деянов преглътна това унижение и не спря да доставя здраве и кураж на хората!

Мотивът на общинските съветници за отказа бил… финансов. Нима всичко се измерват само с пари; къде остана Духовността?! Това отхвърляне означава непризнателност и неблагодарност към този местен светец-мъченик. Не чувстват ли, като родопчани, морален дълг към своя земляк? Още повече, че цялото с. Арда иска това!

Една табела пред Здравната служба не е нужно да бъде изработена от скъп месинг или бронз, а и те са несъвместими с родопската Душа; достатъчна е една рендосана дъска и надпис от местен художник, прим. Митко Чочев от с. Могилица, който сигурно няма да поиска и стотинка!

Д-р Алекси Деянов заслужава своята малка посмъртна почит.

Въпросът обаче остава да стои: а какво заслужаваме самите ние?!

Надявам се да проявите инициатива щото Общинският съвет да преразгледа отказа си.

Накрая ще Ви съобщя, че, по мое предложение, здравният министър проф. Николай Петров удостои д-р Деянов посмъртно с Почетен знак на МЗ. Значи – МЗ, т. е. държавата . откликна и уважи покойния родопски лекар, Община – Смолян – не?!

Tags: , ,

Comments are closed.